lördag 25 september 2010

Diskussioner på gott och ont

”Påminn alla om detta och besvär dem vid Gud att inte diskutera. Det för inget gott med sig utan blir förödande för åhörarna” (Andra Timotheosbrevet 2:14).

Det man koncentrerar sig på sprider sig. Om man satsar tid och kraft på att diskutera om alla problem man kan komma på, tänker alla inblandade mer och mer på problem. Om man däremot satsar sin kraft på att förbättra det som redan är bra, sprider sig en god stämning bland människorna.
Om man väljer att avstå från att diskutera, betyder inte detta att man vill lägga locket på och förnekar de problem som finns. Det kan i stället betyda att man vill arbeta med en annan utgångspunkt. ”Diskutera” betyder att ”skära isär”. Ibland är det motsatsen till att bygga upp. Ibland är praktiskt och konkret arbete bästa lösningen för att komma tillrätta med problemen.
Predikaren säger: ”En tid att tiga, en tid att tala” (Pred 3:7).

Under valrörelsen har vi varit vana med att nästan dagligen se och lyssna till debatter. När valrörelsen gick mot sitt slut var många ganska leds på debatter. Efter valet har politikerna kommit in i ett skede när det är det praktiska politiska arbetet som måste utföras. Debatterna får man ligga lågt med.

Politiken är en bra bild även för hur det skall vara i en familj, på en arbetsplats och i en församling. Samtalet måste hållas levande, men det behövs också tider när vi ligger lågt med diskussioner och i stället satsar på det konkreta arbetet. "En tid att tiga, en tid att tala."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar