måndag 13 september 2010

Nionde och tionde buden - är det möjligt att inte bryta mot dem?

Ibland säger man att åtta av tio Guds bud är åtminstone teoretiskt sett möjliga att hålla. Det nionde och det tionde är däremot inte ens möjliga att hålla. Innan vi går vidare måste vi repetera de här buden.
Nionde budet: Du skall inte ha begär till din nästas hus.
Tionde budet: Du skall inte ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

Att ha begär är ungefär samma sak som att känna avund. Avund är ju ett ord som har en dålig klang. Spontant kanske man tänker att man aldrig borde vara avundsjuk om man är kristen, men ser man närmare på Martin Luthers förklaringar till nionde och tionde buden, så märker man att det inte är avunden i sig som Luther menar är synd, utan om man ”under sken av lag och rätt” försöker tillägna sig det som tillhör nästan. Att vilja ha det som andra har, eller att vilja bli det som andra är, är det inget fel med. Man skulle i stället kunna säga att vi av andra människor kan uppmuntras att göra framsteg i livet. Litet avund är alltså bra att ha. Avund blir skadligt bara om vi har för mycket av det.

Ibland brukar man förkorta de nionde och tionde buden och slå ihop dem till ett enda: "Du skall inte ha begär." Det kanske känns som om uppräkningen med oxen och åsnan är alltför gammalmodig. Om man känner så tror jag att man missar något viktigt. Buden sätter fingret på några riskområden, som vi människor brukar ha problem med.
* Hus. Arvstvister har förpestat relationerna i många familjer.
* Hustru/man. Otrohet förpestar många relationer. Vårda äktenskapet innan det händer.
* Slav/slavinna. Lyckligtvis lever vi i en tid när slaveri är avskaffat. För oss kanske budet kan påminna oss om att chefen inte bör värva personal i andra företag hur som helst.
* Oxen är ett exempel på dåtidens arbesredskap och samtidigt statusobjekt. Vi kanske lättare känner avund på grund av grannens dator eller iPod.
* Åsnan var dåtidens kommunikationsmedel. Vi har nog lättare att känna avund mot andra på grund av andras bilar eller mc.

Hur blir man då fri från överdrivet avund? En väg kanske är att glädjas tillsammans med andra över det som de har.

Läs gärna artikeln "Avund ett hinder för kvinnor" i Dagens nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar