torsdag 16 september 2010

Att försvara tron mot osakliga angrepp

Har du någon gång varit med om att någon har angripit den kristna tron eller någon annan ideologi som du stöder på ett osakligt sätt? Det kan vara smärtsamt att lyssna till osakliga argument. I den kristna traditionen har man vissa ansett att man inte nödvändigtvis skall säga emot utan lida och vara tyst, med hänvisning till vad Jesus säger i bergspredikan: "Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom." (Matteusevangeliet 5:29)

Om vi i stället för att välja ett citat ser på Jesu hela verksamhet så märker vi att han inte värjde för viktiga samtal. Han förde dialog, disskuterade och debatterade. Paulus såg det som sin uppgift att försvara den tro han hade fått: "de vet ju att jag är satt att försvara evangeliet..." (Filipperbrevet 1:16) I kyrkans historia har man särskild utvecklat en tradition att försvara tron med intellektuella argument. Apologetik kallas det.

Fakta är bra att känna till om man vill bemöta osakliga argument. En ofta upprepad osanning i vår tid är att "religionerna står bakom de flesta krigen". Som kristen kan man ibland känna smärta när man hör det. Jag brukar tänka att det inte är för att människor tror för mycket på Jesus som det blir krig, utan för att de tror för litet på honom. Men vi behöver inte ens acceptera påståendet. Fakta talar ett annat språk. Mattias Gardell, professor i religionshistoria i Uppsala, har på uppdrag av Försvarsmakten gjort en analys av ämnet religioner, våld och krig. Han har kommit fram till att av de 75 största krigen i världen har det bara varit fyra som har haft en utpräglad religiös dimension. Det är i stället icke-religiösa ideologier som kommunism, nazism och kolonialism som är ansvariga för det största antalet döda.

Varken kristen tro eller andra religioner ligger alltså bakom särskilt många krig. Det är en en viktig kunskap för oss som är kristna. Det är dessutom en viktig tradition att verka i. Som kristna skall vi verka för fred och goda relationer med andra folk, stater och religioner. "Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på er." (Romarbrevet 12:18)

Det är också viktigt att vi har kunskap om allt gott som den kristna tron har fått bidra med i världen: läskunnighet, kristen etik, missionens arbete med att bygga upp en sjukvård på många platser och så vidare.

Ju mer vi lär oss om vår tro desto större anledning har vi att vara stolta över den.

Läs mer om frågan om religion skapar våld i ledare i Dagen, samt i en artikel i samma tidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar