fredag 10 september 2010

Kristen tro och andra religioner

Vilken inställning skall en kristen ha till alla andra religioner? Det finns flera onyanserade svar på den frågan. Å ena sidan finns de som oövertänkt påstår att alla religioner egentligen är samma sak eller åtminstone olika vägar till samma mål. Å andra sidan finns de som intar en hatisk inställning till andra religioner. I dagarna har pastorn Terry Jones i USA som i sista stund stoppade en bränning av koranen blivit omtalad. (Se artiklar i DN, SvD, Dagen, och andra tidningar.) I skrivande stund är det fortfarande oklart om bränningen är stoppad eller inte: Se DN.

Jesus tar inte upp frågan om andra religioner ingående. Han engagerar sig för de människor som finns i hans omedelbara närhet och värjer sig för alla teoretiska diskussioner om religion. När han stöter på en kanaaneisk kvinna och en romersk officerare som visar intresse för honom tvekar Jesus först, men engagerar sig sedan för dem. Det är egenligen först på slutet av sin verksamhet som Jesus säger det som har blivit känt som missionsbefallningen:
"Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut." (Matteusevangeliet 28:18-20)

Någon uppmaning att agera mot andra religioner finns alltså inte hos Jesus. Däremot finns det inte heller någon uppmaning om att hålla tyst om sin egen religion för att inte stöta sig med andra.

Det finns länder där kristna och muslimer levt fredligt tillsammans i århundraden. Nu är Sverige ett land med flera minoriteter. Den största utmaningen för oss är att leva fredligt sida vid sida och att fördjupa oss i vår egen tro.

Är det kanske inte så att det största hotet mot kristenheten i Sverige inte är islam, utan sekularismen som försöker införa ett samhälle där såväl kristendomen som islam är marginaliserad?

1 kommentar:

  1. Problemet är väl att det är ytterst osannolikt att det finns en gud. Alltsammans är ett slöseri med tid.

    SvaraRadera