fredag 17 september 2010

Hur vi tar vara på det vi har kvar av livet

Har ni sett att träden har börjat gulna? Åtminstone björkarna har börjat släppa sina blad. Hösten har kommit. Det kanske är naturen som börjar vissna som har gjort så att vi lättare tänker på döden på hösten. Det är kvar en och en halv månad till allhelgonahelgen och alla själars dag när vi verkligen låter tankarna gå till de avlidna, dem som gått före oss. I dag på sextonde söndagen efter trefaldighet handlar det mer om hur vi skall lägga upp våra liv med tanke på att vi skall dö en gång i framtiden.

Hur skall man då lägga upp återstoden av sitt liv om man betänker att det är ändligt?

1 Lev ditt liv och grubbla inte över döden i onödan. Kämpa för det som är rätt. Lev för andra människor. Engagera dig för din familj och för andra. Syssla med politik, var med och bygg en bättre värld. Du som är gammal har som särskilda uppgift att betätta för de unga om hur det var förr. ”Allt vad du kan göra skall du göra med kraft…” (Predikaren 9:10). ”Kämpa intill döden för sanningen, så skall Herren Gud strida för dig.” (Jesus Syraks sons vishet 4:28)

2 Njut av livet. I Predikaren citeras kung Salomo: ”Det finns för människan ingenting gott utom att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda. Jag har insett att detta är en Guds gåva.” (Predikaren 2:24). Kung Salomo överdriver visserligen när han säger att det inte finns något annat gott än att äta och dricka, men de enkla nöjena är inget vi skall förakta.Tacka Gud för det goda du har i livet. ”Stark som döden är kärleken…” (Höga visan 8:6.) Kärleken är och skall vara en starkare kraft än dödsängslan. Lev med kärlek.

3. Lev försonad med andra människor. ”Låt inte solen gå ner över er vrede. Ge inte djävulen något tillfälle.” (Efesierbrevet 4:26) Skynda dig att komma överens med din motpart medan ni ännu är på väg, så att han inte överlämnar dig åt domaren och domaren lämnar dig åt vakten och du sätts i fängelse. (Matteusevangeliet 5:25) Om vi vill ha ett gott liv är det viktigt att man lever försonad med andra människor. Det innebär inte att man måste tycka samma sak. Viktigt att komma ihåg i dag när det är val. Politiker som har haft en häftig debatt kan direkt efter debatten gå ut och äta och ha trevligt tillsammans. Det är en god bild för försoning.

4. Lev försonad med Gud. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”. (Johannesevangeliet 3:16). Här kommer dagens evangelium in. Jesus uppväckte tre döda, men de dog igen. Det Jesus ville var att ge oss ett tecken att erbjudandet om det eviga livet är riktat åt oss alla.

Att ha rätt inställning till döden hjälper oss att få ett gott liv. Vid sidan av det goda livet kan vi ibland också tala om den goda döden. Ett vackert bibelord som beskriver hur döden är när den är god är detta: ”Sedan slutade Abraham sina dagar. Han dog efter ett långt liv, gammal och mätt av år, och förenades med fäderna.” (Första Mosebok 25:8)

---

En annan betraktelse inför sextonde söndagen efter trefaldighet hittar ni i Dagen.

1 kommentar:

  1. Tack för detta inlägg! Jag ska läsa det igen när jag kommer hem från jobbet och chipsen plockats fram =)

    SvaraRadera