onsdag 1 september 2010

Bibelns råd om sex, trohet och otrohet

Bibeln är ingen pryd bok. Det kan man läsa tiotals historier med sexuella inslag. I Jesu egen släkttavla finns Tamar som klädde sig som prostituerad och låg med sin svärfar. I släkttavlan återfinns också Rachav som enligt Josuas bok i Gamla testamentet var en prostituerad.

Samtidigt är bibeln och den kristna traditionen mycket klar på en punkt: "Du skall inte begå äktenskapsbrott. (Andra Moseboken 20:14). Det har kommit att kallas det sjätte av tio Guds bud.

Bibeln är alltså väldigt realistisk. Sex är en glädjekälla i livet. Människor kan därför känna stark lockelse till sexuella äventyr av olika slag. Erfarenheten visar ändå att otrohet ofta medför stor skada. Förtroendet i förhållandet skadas allvarligt, sjukdomar sprids och oönskade graviditeter uppkommer, med följden att oftast mödrar och barn får utstå lidande.

Det sjätte budet är en minnesregel, men den räcker inte för att bygga ett bra äktenskap. Äktenskapsvård är kanske ett modernt begrepp, men det har säkert funnits sedan urminnes tider. Expressen har i en mycket bra artikel förklarat att otrohet ofta beror på olika rädslor:
* Rädsla för att bli instängd.
* Rädslan att förlora sin partner.
* Rädsla för otrohet.
* Rädsla för att förlora sin identitet.
* Rädsla för att bli impotent.
Det goda budskapet i artikeln är att det finns mycket att göra för att motverka de här känslorna, nämligen att prata om dem och att fokusera på det som är positivt i det man har.

"Kärleken är tålmodig och god" står det i kärlekens lov som ofta läses i kyrkliga vigslar. Det handlar om samma sak som artikeln i Expressen. Tålamod betyder att man inte ger upp när det dyker upp problem, utan att man vågar ta tag i dem och göra något åt dem. God betyder att man vill se det som är gott och lyfter fram det. Man lyfter inte bara fram problemen. Kärlek är samma sak som att man tycker att det är lika viktigt att ge varandra något som att få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar