måndag 4 april 2011

Iotakorset och den enklaste bönen


Iotakorset är en korstyp som målas inom den Egyptiska ortodoxa kyrkan, även kallad den koptiska kyrkan.
Korset målas ofta på papyrus. En förtryckt bakgrund delar upp korset i ett stort antal fält, som man under bön och andakt fyller med olika färger. Målandet skall ske långsamt. Ofta fyller man i en färg varje dag. De olika färgerna har olika betydelser. Ursprungligen användes färgerna grönt, gult och rött för målningen av iotakorset.
Grönt symboliserar livet, som växer från Jesu kors.
Gult står för strålglans och ära som Kristus förnyade i mänskligheten.
Rött står för Jesu Kristi dyrbara blod där vi får tvätta oss rena.
Numera används också andra färger. När korset målas i Europa ges också ibland andra förklaringar till färgerna.
Namnet "iotakors" leder våra tankar till bokstaven iota, den grekiska bokstav som är den första i namnet Jesus när det skrivs på Jesus. Att måla ett iotakors är en mycket enkel bön till Jesus, lika enkel som Jesusbönen: "Herre, Jesus Kristus, Guds son, förbarma dig över mig."
Jesusbönen har i sin tur sina rötter hos den blinde tiggare Bartimaios:
"De kom till Jeriko. Och när han tillsammans med lärjungarna och en stor folkhop lämnade staden satt där vid vägen en blind tiggare, Bartimaios, son till Timaios. Då han fick höra att det var Jesus från Nasaret började han ropa: "Jesus, Davids son, förbarma dig över mig!" Många sade åt honom att hålla tyst, men han ropade ännu högre: "Davids son, förbarma dig över mig!" Jesus stannade och sade: "Kalla hit honom." De gjorde det och sade till den blinde: "Var lugn. Stig upp, han kallar på dig." Då kastade han av sig manteln och sprang upp och kom fram till Jesus, och Jesus frågade honom: "Vad vill du att jag skall göra för dig?" Den blinde sade: "Rabbouni, gör så att jag kan se igen." Jesus sade: "Gå, din tro har hjälpt dig." Genast kunde mannen se, och han följde honom på vägen. (Markusevangeliet 10:46-52)
Lika enkel som Bartimaios bön var, lika enkla får mina och dina böner vara.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar