tisdag 19 april 2011

Buddhism och kristen tro behandlas olika i massmedia

Dagen rapporterar om Dalai Lamas besök i Sverige. Man skriver bland annat om hur en journalist konstaterade att Dalai Lama inte fick några kritiska frågor av journalister. Jag har samma intryck. I måndags morse intervjuades Dalai Lama på TV 4. Iklädd sina traditionella kläder fick han i lugn och ro svara på snälla frågor som en journalist ställde. När jag slog över till SVT 1 pågick en debatt. En svenskkkyrklig präst fick säga några ord om varför vi firar påsk. En annan inbjuden gäst fick tillfälle att kritisera den kristna tron att Jesu död på korset har någon betydelse.

Vi har varit med om liknande saker tidigare. Buddhismen lyfts fram som ett ideal i massmedia, medan kristen tro behandlas betydligt mer kritiskt. Hur skall vi som kristna reagera på det?

För det första behöver vi kunskap. Vi skall veta att den bild av buddhismen som lyfts fram i svenska massmedia inte alls är någon bra och heltäckande bild av buddhismen, vilket också leder till att många svenskar får en felaktig bild av buddhismen. Det är t.ex. inte så att flertalet buddhister är vegetarianer, vilket många svenskar tror. Andra svenskar tror att buddhismen är en ovanligt fredlig religion. Forskning (utförd av prof Mattias Gardell i Uppsala) visar däremot att buddhistiska länder har varit inblandade i fler krig än kristna och muslimska länder.

För det andra får vi erkänna att Dalai Lama är en fascinerande person som säkert betyder mycket för de landsflyktiga tibetanerna. Det är naturligtvis inte så att allt som har med buddhism eller andra religioner att göra är dåligt. De kristna som uttrycker sig så borde tänka på att Gud har skapat allt och därför finns drag av Guds godhet i hela skapelsen.

För det tredje behöver vi tålamod. Det är naturligtvis jobbigt när ens egen tro blir hånad i massmedia, men det är viktigt att påminna sig om att kristna har blivit utsatta från början. I fornkyrkan byggdes kyrkan på martyrernas blod.

För det fjärde behöver vi frimodighet att på ett klokt sätt visa vår tro. Dalai Lamas går gärna omkring i de kläder som traditionellt hör till hans ämbete. Som kristna kan vi också visa vår tro på olika sätt, t.ex. genom att sätta upp kristna bilder i våra hem och på vår arbetsplats om det är möjligt. Om man inte har ett eget rum på ett kontor finns det andra lösningar. Det finns t.ex. taxichaufförer och långtradarchaufförer som har en kristen bild i bilen. Allt sådant hjälper oss att visa vår tro.

För det femte behöver vi fasthet när det gäller att stå fast vid och vittna om den kristna trons grunder. "Vi kan inte tiga med vad vi har sett och hört." (Apostlagärningarna 4:20)

Gud välsigne dig!


PS(Även DN och SvD har rapporterat om Dalai Lama.)

1 kommentar:

  1. Kanske därför att folk faktiskt tycker att Buddhismen verkar vara en mycket öppnare och bättre religion än kristendomen?

    Du antar att det finns någon konspiration som framhäver buddhismen men att folk är snälla och respektfulla mot dess utövare kanske bara beror på religionens natur.

    Att buddhistiska länder fört krig är irrelevant. Det viktiga är att de inte fört krig på grund av Buddhismen.

    SvaraRadera