onsdag 6 april 2011

Tomaskorset


Tomaskorset har sina rötter i den östsyriska kyrkan i södra Indien som räknar aposteln Tomas som sin grundare. Korset är tomt och påminner oss därför om att Jesus Kristus inte bara är korsfäst utan också uppstånden. Det tomma korset påminner oss om den tomma graven. Korsarmarna övergår i blomknoppar, som påminner om det nya livet som växer fram. Genom Jesu uppståndelse får också människan nytt liv.
Den fallande duvan ovanför korset symboliserar den helige Ande. I detta sammanhang är även den fallande duvan en symbol för det eviga livet. Det för nämligen våra tankar till ett citat av Paulus: "Om anden från honom som har uppväckte Jesus från de döda bor i er, då skall han som har uppväckt Kristus från de döda göra också era dödliga kroppar levande genom att hans ande bor i er." (Romarbrevet 8:11)
Tomaskorset är speciellt genom att det växer fram ur en lotusblomma. Lotusblommans kronblad växer så att den inte samlar smuts och orenhet och har därför kommit att beteckna renheten. Den används inom hinduismen och buddhismen och har också upptagits av asiatiska kristna.
Under lotusblomman finns en trappa med tre trappsteg. Ibland förklaras dessa med att det är trapporna upp till Golgota, huvudskalleplatsen, där Jesus blev korsfäst och dog. Ibland sägs det att de är de tre trappstegen som skiljer kyrkorummet från altarrummet i en indisk ortodox kyrka. Altarrummet symboliserar himmelriket. Korset placeras alltså i himmelriket.

Tomaskorset kan påminna oss om hur budskapet om Jesu Kristi uppståndelse har kommit också till Indien, ett land där så många andra religioner finns. Det påminner oss också om att vi skall visa solidaritet med Indiens kristna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar