söndag 17 april 2011

Att läsa bibeln i tro

I många områden i livet finns det en väg och två diken: en medelväg som leder framåt och två diken som inte leder någon vart. Så är det också med bibelsynen. Bibelsynens två diken heter otro och övertro.
Om någon läser bibeln i otro innebär det att han eller hon använder bibeln som ett smörgåsbord. Man plockar för sig av det som för tillfället känns lättast att ta till sig, det som gör att man känner sig trygg i sin nuvarande livsstil, det som inte ställer för stora krav. Det som bjuder litet hårdare tuggmotstånd låter man däremot bli. I finns också både tröstens ord för den vilsna och sargade människan och lagens bud och profeternas budskap som kräver omvändelse och efterföljelse. Den som läser i otro väljer att plocka bort detta.
Om någon läser bibeln i övertro försöker han eller hon däremot intala sig själv att allt i bibeln är Guds ord på samma sätt och i lika hög grad. Man konstruerar komplicerade läror om hur vägen genom frälsning och helgelse till den eviga saligheten måste gå. Att vissa människor sedan kommer till tro på ett annat sätt har man svårt att förstå. Likaså lägger man stor kraft på att försöka få motsträviga bibelställen att gå ihop.

Att läsa bibeln i tro handlar om att spegla sitt eget och andras liv i bibeln. I bibeln hittar vi människor som har haft samma glädjeämnen och problem som jag och du. Under deras livsvandring fanns Gud med, även när de glömde Gud. Bibeln har betytt och betyder oerhört mycket för många människor i deras livskamp. Den kan också ge mig och dig en trygg grund i livet. I bibeln uppenbarar Gud sin sanning.

"Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar." (Hebreerbrevet 4:12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar