onsdag 13 april 2011

Älska Guds bud

Anders Piltz skriver i sin krönika i Dagen: "För den troende är saken klar: det existerar normer som är objektiva, nedlagda i naturen av Gud." Han skriver också: "Finns det bud, då finns det också möjligheter att bryta mot dem." När vi bryter mot Guds bud är det stor risk att livet blir kaos. Kanske vi först vinner några kortsiktiga fördelar, men sedan får vi själva eller andra lida för att buden är brutna.

Vi borde visa en större glädje över att Gud har gett oss budorden. Bland judarna finns traditionen att man under högtiden simchat tora tar fram torarullarna - där lagen är nedskriven - och dansar med dem för att visa sin glädje över att Gud har gett oss lagen. I 1695 års upplaga av Den svenska psalmboken var de tre första psalmerna tonsättningar av tio Guds bud. Budorden står också först i lilla katekesen. I vår tid förekommer det ofta att kristna försöker tona ner budordens betydelse, kanske för att de har varit alltför brända av tidigare generationers lastkataloger, som förbjöd allt från dans till cyklar.

Om då lastkatalogerna var människors verk så är budorden Guds verk. Och Gud hade en mening när han gav oss sina bud. "Jag är Herren, din Gud, som förde dig ut ur Egypten, ut ur slavlägret." (Andra Moseboken 20:2) Gud vill att vi skall vara fria människor, men inte så fria att vi är ensamma och bara tänker på oss själva. Människan mår bäst av att leva i gemenskap med andra och då behövs buden.

Vi behöver återupptäcka glädjen över tio Guds bud. Vi skulle kunna dansa med våra biblar i glädje över buden. Vi kan sätta upp dem på väggen för att de skall vara synliga. Tio Guds bud skulle kunna vara ett bra tema för tio konstverk. Den polske filmregissören Krzysztof Kieslowski har gjort en serie filmer om budorden. Den är väl värd att ses.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar