torsdag 7 april 2011

Att fråga människor om råd

"Be om råd från alla som är kloka, håll dig inte för god för det, ty alla råd är till nytta." (Tobit 4:18)

Tobit förmanar sin son Tobias innan Tobias skall ut på en lång resa. Ett av råden handlar om att Tobias skall be om råd från alla som är kloka, och inte hålla sig för god för det.
Vi människor är beroende av andra. Det är med gemensamma erfarenheter som mänskligheten har fått framåt. Stora uppfinnare och upptäckare har som individer lämnat stora enskilda bidrag till framskridandet, men även de har varit beroende av andra.
Ibland säger vi att varje människa är unik. På sätt och vis är det sant, men det är inte hela sanningen. När vi står inför ett problem finns det nästan alltid en annan människa som har haft ett liknande problem. I deras kamp och erfarenheter kan vi hämta inspiration och vishet som gör det lättare för oss. Vi kan hämta stöd hos människor i vår omgivning som vi har förtroende för.
Tobit uppmanade ju tobias att be om råd från alla som är kloka. Hur skiljer vi då den som är klok från den som inte är det. I bibeln läser vi ju berättelser om människor som har handlat både klokt och oklokt, om människor som har gett goda råd och dåliga råd. Vi ser också exempel på hur illa det kan gå när man inte lyssnar på dem som ger goda råd.
Ett bra sätt att skilja mellan goda och dåliga råd är att se om råden harmonierar med den kristna trons grunder, framför allt tio Guds bud och det dubbla kärleksbudet. Är rådet i linje med det håller det för en etik som har hållit i årtusenden.
Ändå är tio Guds bud inte nog att bygga sitt liv kring. Livet och det som händer är alltför komplicerat. Vi behöver också kloka människor att dryfta våra frågor med.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar