torsdag 14 april 2011

Tio Guds bud på flera olika plan

Conny Brännberg skriver i dag i en debattartikel i Dagen att den kristna etiken behövs i politiken. Helt riktigt. Den kristna etiken finns med redan i dopbefallningen:
Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen
och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och
Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett
er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”
(Matteusevangeliet 28:18-20)
Tio Guds bud kan påverka våra liv på flera olika sätt. På det politiska planet kan vi arbeta för att vårt samhälle skall präglas av kristen etik. Vi måste också arbeta medvetet för att buden och den kristna etiken skall föras vidare till nästa generation. Ordet "tradition" innebär alla de riter, berättelser, sånger och uppfattningar som lämnas över till nästa generation. Den kristna etiken är en del av detta.
Vi måste också arbeta med den kristna etiken i våra egna liv. Tio Guds bud och den inställning som finns i Jesu bergspredikan måste vara levande dokument som vi låter påverka våra liv och dagligen medföra eftertanke och justeringar i vårt sätt att leva med andra människor.
Fastan är en tid när det är vanligt att man går till bikt. Jag vill särskilt uppmuntra dig som aldrig har gått till bikt att göra det innan påsk. Alla människor behöver gå till bikt. Det är inte på något sätt förnedrande. I stället är bikten ett tecken på att vi inte slår oss till ro med våra synder, utan att vi aktivt vill arbeta för att begränsa dem.
Riktigt verksamma blir Guds bud när vi låter dem verka på olika sätt: i politiken, i undervisningen och i våra egna liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar