torsdag 21 april 2011

Guds förbund med oss står fast

Profeten Jeremia talar om att Herren skall sluta ett nytt förbund. Som kristna har vi sedan länge lärt oss att det gamla förbundet är Guds förbund med det israeliterna och det nya förbundet är Guds förbund med kyrkan. Vi har lärt oss att det vid sidan av den bokstavliga tolkningen av bibeltexterna också finns en andlig tolkning. Ett av de andliga sätten att läsa bibeln innebär att vi ser profetior om Jesus Kristus på många ställen i gamla testamentet. Det gör vi också hos profeten Jeremia när denne skriver: ”Det skall komma en tid, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israel och med Juda…” (Jeremia 31:31)

När man gör en andlig tolkning av bibeln är det viktigt att komma ihåg att det också finns en bokstavlig tolkning. Den bokstavliga tolkningen är också viktig. Jag tror att det som profeten Jeremia skriver är en profetia om Jesus Kristus och om det nya förbundet, men det står hos Jeremia att det är med Israel och Juda som Gud skall sluta det nya förbundet. Genom Jesus Kristus sluter Gud ett förbund med jordens alla folk, men Gud har också lovat att sluta ett nytt förbund med det judiska folket. I bibeln kan vi faktiskt hitta många förbund som Gud sluter: med Noa, med Abraham, med Mose. Det finns också fler förbund nämnda i bibeln.

Förbund kan slutas och förbund kan brytas. När ett förbund har brutits kan ett förbund återupprättas. Herren säger: ”Jag skall lägga min lag i deras bröst och skriva den i deras hjärtan”. Det handlar om att vi låter Guds lag och Guds evangelium vara levande i våra liv. I katekesen läser vi om dopets sakrament: ”Det betyder att den gamla människan i oss genom daglig ånger och bättring skall dränkas och dödas med alla synder och onda lustar och att en ny människa dagligen skall framträda och uppstå, som skall leva för evigt inför Gud i rättfärdighet och helighet.”

När vi har Guds lag i våra hjärtan betyder det att vi aldrig slår oss till ro med våra dåliga sidor, utan ständigt går till rätta med oss själva och försöker korrigera vår kurs i livet som ett fartyg som kryssar på havet för att undvika öar och skär.

När vi har Guds evangelium i våra hjärtan betyder det att vi sätter tro till orden att Gud är kärlek och förlåtelse: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” ”Jag skall förlåta dem deras skuld, och deras synd skall jag inte längre minnas.”

Varje förbund har också sina synliga tecken. Förbundet med Noa fick regnbågen som sitt tecken. Förbunden med Abraham och Mose hade omskärelsen som tecken. Det nya förbundet med kyrkan har dopet och nattvarden som tecken. När vi går fram till nattvarden är det ett tecken på att vi vill hålla fast vid det nya förbundet med Gud. Vi vill leva i den nåd vi fick när vi döptes. När vi misslyckas tar vi nya tag. Guds nåd flödar ständigt över.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar