tisdag 12 april 2011

Kroppen och köttet enligt bibeln

Den kristna tron har en positiv syn på människan och hennes kropp. I skapelseberättelsen kan vi läsa om hur Gud sammanfattar skapelsen när han till slut hade skapat människan: "Gud såg på allt som han hade gjort och det var mycket gott." (Första Moseboken 1:31) Det är också lätt att hitta bibelord som stöder tanken på att det är viktigt att vi skall ta vara på våra kroppar och vårda dem. Bibelns författare tar bland annat avstånd från överdrivet ätande och dryckenskap som kallas frosseri och från sexuell lösaktighet. Om det senare skriver Paulus bland annat: "Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden, som ni har inom er och som ni har fått från Gud?" (Första Korinthierbrevet 6:19)
Samtidigt står det väldigt klart för Jesus att vi människor hela tiden utsätts för prövningar. I grund och botten är både ätandet och sexualiteten nödvändig för människosläktets fortlevnad. De drifter som Gud har lagt ned i oss är goda och de används på rätt sätt. Jesus säger: "Vaka, och be att ni inte utsätts för prövning. Anden vill, men kroppen är svag." (Markusevangeliet 14:38) Det handlar alltså om att vi måste vara vaksamma så att vi inte använder våra kroppar på fel sätt.

Ibland används ordet "kött" eller "köttet" i bibeln. Främst i gamla testamentet används det i positiva ordalag. "Allt kött" kan helt enkelt betyda människor och djur. I nya testamentet används ordet många gånger för att beteckna en människa där drifterna behärskar en människa. "Ni är ju kallade till frihet, bröder. Låt bara inte den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek. Hela lagen sammanfattas i detta enda bud: Du skall älska din nästa som dig själv." (Galaterbrevet 5:13-14).

Sammanfattningsvis: Kroppen är en god gåva som Gud har gett oss, och han vill att vi skall vårda våra kroppar. Det innebär inte att vi skall låt drifterna dra iväg med oss hur som helst. Drifterna som blir till dödssynder när de får dra iväg för långt är för övrigt: högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja (likgiltighet)

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar