lördag 5 februari 2011

Det levande och verksamma ordet

Allt hänger ihop. Det finns inte en särskild "andlig" sfär i livet. Gud har skapat hela världen. Han har skapat människan med både kroppsliga, själsliga och andliga funktioner. När Jesus Kristus undervisade var det inte bara om "andliga frågor". De flesta frågor han undervisade om handlar om hur vi människor skall få ett gott liv här på jorden. Att tro på Gud är en del i det goda livet, men bara en del. Jesus citerade Moseböckerna: "Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv." (Lukasevangeliet 10:27)
Liknande tankegångar finns också Första Johannesbrevet: "Om någon säger: 'Jag älskar Gud' men hatar sin broder, då ljuger han. Ty den som inte älskar sin broder, som han har sett, kan inte älska Gud, som han inte har sett." (4:20)

Att vara kristen handlar alltså inte i första hand om att ägna sig "åt det andliga". Det handlar om att förvalta sitt liv och hela världen som Gud har gett oss. Det är därför helt riktigt att vi kristna är engagagerade i politik och på det sättet i olika samhällsfrågor. Ärkebiskopen som skriver en debattartikel om vapenexport i Dagens nyheter och i Svenska dagbladet, gör därför helt rätt. Vi behöver fler företrädare för kristen tro som deltar i debatter. (Att sedan kristna ibland kan tycka olika i olika frågor är självklart.) (Se även Dagen).
I alla tider har det funnits människor som har velat tysta oss kristna och menat att vi skall syssla enbart med det andliga. Särskilt biskopar, präster och diakoner som har gett sig in i debatter har ibland blivit utsatta för kritik för att de över huvud taget har yttrat sig. Många kristna lekmän är däremot aktiva i politiken i så gott som alla partier. "Ty Guds ord är levande och verksamt." (Hebreerbrevet 4:12). Därför kommer kristna aldrig att tolerera att någon lägger munkavle på oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar