måndag 21 februari 2011

Fördola meningar i ordet och i det ryska korset


Det ryska korset skiljer sig från andra kors genom att det har tre tvärslåar. Längst uppe finns skylte som sattes upp på Jesu kors: "Pilatus hade också låtit skriva ett anslag som sattes upp på korset, och där stod: Jesus från Nasaret, judarnas konung." (Johannesevangeliet 19:19)
Längst nere finns en annan tvärslå som skall föreställa en fotapall som fanns på korset, kanske för att förlänga lidandet. Att denna tvärslå är sned beror troligen på att det från början var ett sätt att rita korset i perspektiv på ikoner. Med tiden har man försökt hitta olika förklaringar till en symbolik i den sneda tvärslån. Somliga har menat att den påminner om en gammaldags våg, där våra gärningar - gott och ont - skall vägas vid den yttersta domen. Andra menar att tvärslån i stället handlar om de två rövarna som korsfästes på var sin sida om Jesus. Den ene ville inte tro på Jesus och hånade honom. På hans sida pekar därför tvärslån nedåt, mot Helvetet. Den andre trodde på Jesus. På hans sida pekar tvärslån uppåt mot himlen. "Jesus svarade: 'Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.'" (Lukasevangeliet 23:43).
Det ryska korset påminner oss om att det går att upptäcka betydelser i symboler, betydelser som kanske inte var aktuella när symbolen för första gången användes.
Samma sak är det med bibeln. Ibland upptäcker vi fördolda betydelser i bibelverser som kanske inte förstods av de människor som först läste texten.
"allt lärde jag känna, det dolda och det synliga,ty jag fick undervisning av visheten,hon som med sin konst har format allt." (Visheten 7:21-22)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar