måndag 7 februari 2011

Andlighet är att vara närvarande i vardagen

I går på Kyndelsmässodagen läste vi Lukasevangeliet 2:22-40 som handlar om hur Josef och Maria tar med sig Jesusbarnet i templet.

Vi läste också om Hanna och Symeon - två gamla människor som ofta höll till i templet - och om hur de gladdes åt det nyfödda Jesusbarnet. Dels var det nog en allmän glädje över att ett barn hade fötts. Att se ett nyfött barn är ju ett av livets stora glädjeämnen. Men det var också en glädje över att detta barn var Messias, Guds son. Hannas livsöde är rörande. Hon hade varit gift sju år i sin ungdom och var nu 84 år gammal och änka.

När vi läser i evangeliet om Symeon ser vi att det står att han ledd av Anden gick till templet. En fråga som vi då behöver ställa oss är vad det innebär att vara ledd av Anden. I gamla testamentet skildras ibland Guds ande som något som Gud vid skapelsen blåste in i människan. I nya testamentet beskrivs Anden ibland som något som den kristne får vid dopet. Hur det än är med den saken kan vi vara säkra på att Anden finns här. Det vi kan göra är att ge Guds Ande en större eller mindre frihet att verka i våra liv. Isak Syriern skriver att Anden väcks till liv genom den kristnes böner. Hur märker man då att Anden har väckts till liv? Man kanske kan prova sig själv genom att se på listan över Andens nio frukter: "Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning." (Galaterbrevet 5:22-23). När jag läser listan över Andens nio frukter slår det mig att just de egenskaperna får man god träning i just när man tar hand om ett litet barn. Man blir alltså inte andlig genom att vara världsfrånvänd och fly de vardagliga uppgifterna, utan genom att leva helt närvarande i vardagen.
Peter Halldorf skriver i boken "Drick djupt av anden" att ”andliga övningar inte är ett sätt att blidka Gud men har som syfte att odla öppenheten, lyhördheten, tillgängligheten för Anden” och ”därmed till en djupare kontakt med verkligheten”.
Med Symeon och Hanna var det helt enkelt så att anden ledde dem till Jesusbarnet. De gladdes båda över barnet och prisade och lovade Gud för att de hade fått se det.

Läs listan med Andens nio frukter en gång till: "Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning."

Gud välsigne din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar