lördag 26 februari 2011

Krucifixet - Guds stora kärleksfamn


Ett krucifix är ett kors med en framställning - bild eller skulptur - av den korsfäste Jesus Kristus. Ett krucifix ger en realistisk framställning av en korsfästelse. Det är därför vanligt att människor reagerar på olika sätt inför ett krucifix. Somliga menar att det känns alltför realistiskt och grymt.
Man hör ibland invändningen att det är olämpligt att visa upp Jesu död på korset när det är hans uppståndelse och segern över ondskan som är den stora händelsen i Jesu liv.
Andra människor ser krucifixet som en påminnelse om att Gud verkligen blev människa och att Jesus Kristus led och dog på Golgota. "Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare." (Romarbrevet 5:8)
I stället för att diskutera om krucifixet och dess betydelse kan man meditera över det. Ett sätt är att man ställer sig upp, sträcker ut sina händer åt sidorna, sluter ögonen och mediterar över ett bibelord: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv." (Johannesevangeliet 3:16).
Så älskade Gud världen: Guds händer - liksom dina - är utsträckta över hela världen, för att omfamna hela världen - även dig - i Guds stora kärleksfamn.
Att han gav den sin ende son: Jesu händer var fastspikade på korset. Han hämnades inte mot dem som ville honom illa. När vi sviker Gud eller skadar oss själva, vill Gud inte hämnas. Han lider med oss.
för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv: Guds stora kärleksfamn står öppen. Det gör också min famn - och din - när du står med utsträckta händer.
"Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv." (Johannesevangeliet 3:16).
Det är vad krucifixet vill säga oss. Gud välsigne din dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar