onsdag 9 februari 2011

Vi behöver få veta vad "kristen" betyder

Dagen och Sydsvenskan rapporterar att Danmarks radio enligt det nya sändingsavtalet med staten skall sprida det kristna kulturarvet. Somliga debattörer tolkar detta som en attack mot islam, andra ser det som ett sätt att hjälpa danskarna att se vilken grund de står på.
Att vår svenska kultur till stor del bygger på den kristna trons grunder är det ingen tvekan om. Under de senaste årtiondena har det blivit en allt större osäkerhet på vad grunden för vårt samhälle är. För några årtionden fanns en medvetenhet om att Sverige var ett i grunden kristet land, vilket inte hindrade att vi hade och har religionsfrihet i Sverige. Nu är det viktigt att vi påminner oss om det. Det är inte ovanligt att svenska ungdomar blir förvirrade när deras muslimska kamrater beskriver sig själva som muslimer och kallar svenskarna "ni kristna". De svenska ungdomarna vet inte om de är kristna eller inte, eftersom de inte vet vad ordet egentligen betyder. Därför är det en god ide att radio och teve skall värna om det kristna kulturarvet. Muslimer brukar inte heller ha något emot att få höra berättas om kristen tro.
Vi behöver tala om kristen tro helt enkelt för att människor skall få chansen veta mer och kanske ta ställning.

"Liksom regn och snö faller från himlen och inte vänder tillbaka dit utan vattnar jorden, får den att grönska och bära frukt, och ger säd att så och bröd att äta, så är det med ordet som kommer från min mun; det vänder inte fruktlöst tillbaka utan gör det jag vill och utför mitt uppdrag." (Jesaja 55:10-11).

1 kommentar:

  1. Alla muslimer är inte invandrare, jag är själv muslim och född svensk som konverterat. Och det finns inget i Islam, att man inte kan befrämja kristnas tro eller att det måste finnas en osämja mellan oss. I Islam räknas kristna och judar som Bokens folk (Ahlul Kitab). Enligt Koranen, är det påbjudet, om inte obligatoriskt att hålla sig väl med kristna och judar (som tyvärr inte alltid följs).

    Men dock är Sverige inte alls i grunden kristet, då det fanns en tro innan de kristna kom hit och missionerade. Sverige är i grunden ett hedniskt land (se Asatro), och många av våra lagar än idag är sådana som är kvar från dessa dagar, som ändrats till mer kristna sådana. Likväl stod den första moskén i Europa, innan den första kyrkan stod i Sverige.

    SvaraRadera