fredag 25 februari 2011

Bibelord som orar

Torsten Åhman skriver i en krönika i Dagen om hur vi hanterar det som är obegripligt i Jesu undervisning. Detta med anledning av att vi i söndagens evangelium läser: ”Då drog sig många av hans lärjungar tillbaka och ville inte längre följa honom.” (Johannesevangeliet 6).

Ibland känner vi ett motstånd när vi läser Jesu utsagor i evangelierna, och även när vi läser andra bibelord. Orsakerna kan vara olika. Ibland är bibelordet obegripligt, någon gång känns det omodernt. Visst är det sant att vissa bibelord är tidsbundna. De behandlar sådant som inte är aktuellt i vår tid.

Man måste dock alltid vara försiktig innan man avfärdar bibelord som tidsbundna. Ibland är bibelorden så utmanande mot vår bekvämlighet och mot vår ovilja att ställa om våra liv, så att vi ryggar tillbaks för dem. I stället för att avfärda dem, bör vi ge dem tid att arbeta med oss. Vi behöver mjukas upp av just de bibelord vi gärna vill avfärda. Sätt gärna ett frågetecken i kanten på din bibel där du hittar ett sådant bibelord. Fråga andra människor hur de tolkar just de bibelordet och be över det. Ibland dröjer det innan man får klarhet över vad ett visst bibelord vill säga en.

Ibland är oron man känner över ett visst bibelord ett tecken på att man berörs av just det ordet, en kallelse att pröva det i ens liv.

Gud välsigne din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar