fredag 4 februari 2011

Viktigt att vila när man har små barn

Nu på söndag är det kyndelsmässodagen och vi läser om hur Josef och Maria går upp till templet 40 dagar efter Jesu födelse. Det finns ett ord i den evangelietexten som kan reta moderna människor. Det är ordet ”rening”. ”När tiden var inne för deras rening enligt Moses lag tog Josef och Maria Jesus till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren…” (Lukasevangeliet 2:22). Som moderna människor tänker vi kanske att det låter omodernt och kvinnoförtryckande att en kvinna skulle behöva bli renad efter en barnsbörd, men jag tror att vi om vi tänker så verkligen missuppfattar tanken med reningen. Meningen var att kvinnan verkligen skulle få vila efter förlossningen. En förlossning är en så omvälvande händelse att mamman helt och gärna också pappan under en tid helt och hållet måste få ägna sig åt sitt barn. I vår tid har vi föräldraförsäkring. Även pappan får ledigt tio dagar i samband med förlossningen för att kunna ägna sig åt familjen. När israeliterna i Tredje Moseboken fick sina bestämmelser om att modern var oren i 40 dagar efter förlossningen var de före sin tid, liksom i så många andra frågor.
Nu förstår vi mer, men ordet ”oren” kanske ändå stör oss. Det vi skall veta är att ”orenhet” vare sig handlar om hygienfrågor eller att det på något sätt skulle vara syndigt att föda barn. Nej, orden ”ren” och ”oren” handlar i det här fallet om ”kultiskt renhet”, alltså frågan om vilka som skulle delta i gudstjänsten i templet eller inte. Under 40 dagar efter förlossning skull kvinnan inte delta i gudstjänsten. Ända till 1986 fanns en ordning för ”en moders tacksägelse” i kyrkohandboken, eftersom det man utgick från att när mamman hade fött så skulle hon ta det lungt. Första gången hon kom till kyrkan skulle prästen be en särskild välsignelse över henne och barnet. Nu för tiden sker "en moders tacksägelse" mer spontant när kyrkobesökarna samlas kring barnvagnen och gratulerar båda föräldrarna.
Vila är något mycket viktigt i Bibeln. ”Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den.” Men när ett barn föds räcker det inte med att helga sabbatsdagen, då måste man vila betydligt mer. I dag behöver vi mer än någonsin tidigare ta vilan på allvar. Dagens nyheters ledare, Svenska Dagbladet, Expressen, och DN rapporterar att mammor är sjukskrivna dubbelt så mycket som pappor. Utmattningsdepressioner har blivit vanliga under de senaste 20 åren, helt enkelt för att människor fyller både sin arbetstid och sin fritid med aktiviteter. När man inte har schemalagda aktiviteter känner man att man måste träna för att hålla sig i form, piffa upp heminredningen och så vidare. Man mår bäst av att ha ledig tid ofta. Före första barnet är han och hon i familjen ungefär lika mycket sjukskrivna, men efter första barnet är kvinnan klart mer sjukskriven än mannen och det gäller i alla branscher, oavsett om de domineras av män eller kvinnor. Skillnaderna mellan könen består i upp till 15 år efter första barnets födelse. (I den här bloggen går jag inte in på varför kvinnorna blir sjukskrivna i högre grad än männen, utan konstaterar i stället att småbarnsperioden är en jobbig tid både för mamman och pappan.)
Därför finns det bud om ledig tid även i lagen i Moseböckerna. Därför kan vi sjunga. ”Moses gav oss lag och krav. Halleluja.” om vi tänker på att ett av de viktigaste kraven Moses ger oss är kravet att vi skall vila.
Galaterbrevet 5:22-23 räknar upp Andens nio frukter: "Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning." När man tar hand om ett litet barn är det just andens nio frukter man får god övning i. Då gäller det om att vi tar vara på den tiden och inser att den tid man har med sina barn är ett privilegium, inte ett ovälkommet avbrott i karriären.
---
Det jag skriver om är en viktig lärdom från berättelsen om Jesus hos Symeon och Hanna i templet. Ändå är det inte cenrum i texten. Centrum handlar om att Kristus är ljuset i våra liv. I Dagen skriver Joel Halldorf om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar