torsdag 24 februari 2011

Vår splittrade inställning till mat

Vi har en splittrad inställning till mat. Det gäller så gott som alla människor. Vi är helt beroende av mat, men vet samtidigt att överdrivet eller felaktigt ätande kan leda till ohälsa. I många av våra tidningar och teveprogram trängs matrecept och bantningstips sida vid sida. Även bibeln har samma kluvna inställning. Å ena sidan ber vi: ”Vårt dagliga bröd giv oss i dag.” Å andra sidan läser vi: ”Sukta inte efter allsköns läckerheter och hänge dig inte åt frosseri. Ty överdrivet ätande leder till sjukdom, och omåttligheten är granne till ohälsan. Omåttlighet har blivit mångas död, men den försiktige förlänger sitt liv.” (Jesus Syraks Vishet 37:29-31)

Frosseri är en av de sju dödssynderna. Med alla sju gäller att vi skall försöka hitta en måttlig gyllene medelväg. Det är just medelvägen som är sund och som kan bidra till både kroppsligt och andligt välmående. Det är samma råd som många kostrådgivare ger. Förutom detta har den kristna tron ytterligare några råd.
Traditionen att fasta, framför allt inför påsk och jul, är en träning i måttlighet vad det gäller ätande och samtidigt en möjlighet för oss att upptäcka nya värden i livet, det som ibland kallas livets bröd. Kristen fasta innebär måttlighet och inte att vi nödvändigtvis avstår från mat helt och hållet.

Låt maten bli en väg till gemenskap. Att äta är ett naturligt sätt att träffa andra. Ta den möjligheten.
Men ta också möjligheten att fasta. Fastan börjar på askonsdagen som i år inträffan 9 mars. Själaspis återkommer mer till vad fastan kan innebära för oss.

Gud välsigne din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar