torsdag 10 februari 2011

Välsignelse och förbannelse i bibeln

Svenska dagbladet fortsätter sin serie och svordomar och grovt språk. I dag publiceras en artikel om svordomar i olika språk.
Finns det då svordomar i Bibeln? Bibeln handlar ju inte enbart om idealmänniskor utan om människor av alla slag som gör både gott och ont, och om Gud som ändå inte överger dem. Därför finns det troligen svordomar i bibeln, men för oss som lever länge efter bibelns människor är det inte alltid lätt att känna nyanserna i orden.

Ett uttryck som används några gånger är "förbannad".
"En hädares like är den som överger sin far,
och förbannad av Herren är den som gör sin mor vred." (Jesus, Syraks son 3:16).

Jesus, Syraks son är en del av vishetslitteraturen, som samlar och presenterar olika mänskliga erfarenheter. Den här versen handlar enheten i en familj och om hur viktigt det är att försöka ha goda relationer i familjen. Ordet "förbannad" används egentligen inte som en svordom, utan som en kritik mot den som gör sin mor vred.

På hemsidan www.bibeln.se kan man ta reda på hur många gånger olika ord används i bibeln. Där visar det sig att "välsignad" förekommer 38 gånger, medan "förbannad" förekommer bara "21 gånger". Kanske det är en uppmaning till oss att se till att vi välsignar och uppmuntrar människor betydligt ofta än vi klagar på dem och svär åt dem. Fast ändå bättre är det nog om vi helt avstår från svordomarna och kritiserar på ett konstruktivt sätt när vi har anledning till det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar