lördag 12 februari 2011

När den helige Ande driver oss att uttrycka tron

Den helige Ande är den tredje personen i Gudomen. Enligt den kristna tron kommer Anden till de kristna med Kristi kärlek, Andens gåvor och Andens frukter. Den helige Ande kan också ge hänryckning, vishet och en stor glädje över tron. Anden visade sig också för det israelitiska folket under gamla testamentets tid. Ett exempel är när Anden visar sig över sjuttion av folkets äldste under ökenvandringen:

"Mose gick ut och talade om för folket vad Herren hade sagt. Han samlade sjuttio av folkets äldste och lät dem ställa sig kring tältet. Då steg Herren ner i molnet och talade till honom. Han tog av anden som vilade över Mose och gav åt de sjuttio äldste. När anden kom över dem greps de av profetisk hänryckning, för första och enda gången. Två män - den ene hette Eldad, den andre Medad - hade stannat kvar i lägret. Anden kom också över dem, ty de hörde till de utvalda men hade inte gått ut till tältet, och nu greps de av profetisk hänryckning inne i lägret. En pojke sprang bort till Mose och talade om att Eldad och Medad profeterade i lägret. Josua, Nuns son, som hade tjänat Mose från ungdomen, vände sig då till honom och sade: "Hejda dem, herre!" Men Mose svarade: "Blir du kränkt på mina vägnar? Om ändå hela Herrens folk vore profeter! Om Herren ändå ville låta sin ande komma över dem alla!" Sedan återvände Mose till lägret tillsammans med Israels äldste." (Fjärde Moseboken 11:24-30)

I den här berättelsen möter vi två olika reaktioner över andens utgjutande. Josua blev orolig och ville få stopp på det som hände. Mose gladdes.

Även i vår tid reagerar människor på olika sätt när den kristna tron tar sig olika synliga uttryck: lovsång, dans, tårar, knäfall och så vidare. Att människor och församlingar uttrycker tron på olika sätt är inte konstigt. Gud har skapat oss olika och vi har formats av den gemenskap där vi finns. Låt oss vara generösa och tillåta att vi uttrycker tron på olika sätt. Vi kan gärna lägga det som Mose sade på minnet:

"Om ändå hela Herrens folk vore profeter! Om Herren ändå ville låta sin ande komma över dem alla!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar