tisdag 8 februari 2011

Även kristna kan behöva kraftuttryck

Svordomar blir allt vanligare i Sverige enligt en artikel i Svenska dagbladet. Samtidigt menar en företrädare för teve att även om man inte vill ha omotiverade svordomar måste t.ex. dramer spegla samhället och därför måste det få sväras en del. I fotboll leder uttalade könsord och svordomar som riktas mot en annan spelare till utvisning. Däremot brukar det vara tillåtet att svära om man t.ex. missar målet.

Kristna har länge varit mycket restriktiva när det gäller svordomar. Det andra budet lyder som bekant: "Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn." Martin Luther har i Lilla katekesen tolkat det som ett förbud mot att använda Guds namn till "onda önskningar, svordomar, vidskepelse, lögn och bedrägeri". I analogi med det är det också olämpligt att använda Djävulens olika namn till svordomar, eftersom man då kanske glömmer att man talar om ondskan själv, som är en realitet i världen. Det hindrar inte att det i några fall är befogat att använda Djävulens namn som kraftuttryck. Det hände t.ex. när en känd kristen i en intervju i en tidning för några år sedan sade att den "djävla cancern" hade orsakat hans hustrus död. Ingen behöver betvivla att det var befogat att använda ett kraftuttryck i det tillfället.

Vilka kraftuttryck är det då lämplig att använda? Som kristna bör vi helt enkelt sträva att inte använda krafuttryck lika ofta som vissa andra, helt enkelt för att det är bättre att ha ett samtalsklimat som präglas av att man lyssnar på varandra och försöker uttrycka sina åsikter på ett vårdat sätt. Om man blir arg eller besviken på någon är det bättre att man säger: "Jag blir arg på dig eftersom..." Det gör det lättare att reda upp situationen än svordomar.

När man slår sig på tummen med hammaren, då kan dock svordomar vara bra att ha, men även där finns det alternativ till att använda Guds eller Djävulens namn. Varför inte "sablar"? En sabel är ju ett slags svärd och är helt enkelt samma ord i flertal. Kanske "sablar" är en gammal kavallerisvordom. Det finns också andra möjligheter till litet mjukare svordomar, om man nu verkligen behöver dem.

3 kommentarer:

  1. Somliga har tydligen lyssnat för mycket på Magnus & Brasses svordomsvisa. Även i kristna kretsar

    SvaraRadera
  2. Intressant ämne. Hör tyvärr mycket svordomar bland människor som menar sig vara frälsta. Sådant skär i mina öron.
    Min mamma sa alltid "järnvägar" när hon blev tillräckligt arg (som när hon slog sig på tummen). Grovare än så behöver det knappast vara.

    SvaraRadera
  3. Med den logiken är det alltså fritt fram för könsorden? Hellre kuk och fitta än Gud och satan kort sagt.

    Är det inte, egentligen, bara ord? När man utbrister "helvete" när Sverige förlorar i fotbollen menar man ju inte det bokstavligt. Tycker man behöver komma över den här ängslan över ord.
    Viktigare då att använda kraftuttryck när de är befogade.
    /Einar

    SvaraRadera