söndag 27 februari 2011

Multispiritualitet eller vishetens och kunskapens skatter

Svenska dagbladet rapporterar från en konferens om mysticism i Bangalore i Indien. I denna andlighet betonas klimatfrågan och en "ohämmad mix av riter". Man skriver att människors intresse för andlighet numera kallas spiritualitet eller multispiritualitet. Agneta Lagercrantz rapporterar berättar att det på konferensen pågick 135 parallellseminarier.
Ordet "spiritualitet" används numera mycket inom kyrkan för att beteckna människors andliga utveckling och erfarenheter, både individuellt och kollektivt. Det är gemensamt för kyrkans tro och det SvD rapporterar om.
Det finns också en viktig skillnad mellan den kristna spiritualiteten och den spiritualitet som Svenska dagbladet rapporterar om. Den kristna spiritualiteten har ett centrum: Jesus Kristus. "i honom finns vishetens och kunskapens alla skatter gömda." (Kolosserbrevet 2:3) Som kristna behöver vi inte planlöst söka efter näring för vår tro. Den finns i Jesu undervisning och i Bibeln. I våra liv får vi pröva den, och i våra liv växer vi i tro.
Agneta Lagercrantz har två fel i sin artikel. För det första är smörgåsbordsreligionen som lära inget nytt. Redan profeten Jeremia varnar för den typen av spiritualitet som inte är fast grundad i en gudstro.
"Den profet som har haft en dröm, han berättar en dröm, men den som har fått ta emot mitt ord, han förkunnar verkligen mitt ord. Det är skillnad på halm och säd, säger Herren." (Jeremia 23:28)
Det andra felet författaren gör är att hon påstår att religionerna som lära är ute. Visst är det sant att den kristna tron är svagare i Europa i vår tid än den var tidigare. Samtidigt finns det fler kristna nu än det funnits någonsin tidigare. Kyrkan växer i Afrika, Kina och Sydkorea som aldrig förr.

När rapporterena om nyandligheterna kommer får vi vila i förvissningen att "i honom finns vishetens och kunskapens alla skatter gömda."

Gud välsigne din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar