torsdag 3 februari 2011

Att se det goda

”Därför påminner jag dig om att du skall blåsa liv i den nådegåva från Gud som finns hos dig sedan jag lade mina händer på dig. Ty Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens” (Första Timotheosbrevet 1:6-7).

Ibland satsar man hårt på att försöka rätta till det som fungerar dåligt i sitt eget liv, på en arbetsplats, i en förening eller i en församling. Många gånger misslyckas man totalt med det. Man själv och andra människor blir missnöjda, och till slut blir det värre än det var i början, och man grips av modlöshet. Vad var det som gick fel?
Jo, felet var att man började med att se på det som var dåligt, och glömde det som redan fungerade bra. När man ville rätta till det dåliga, fördärvade man samtidigt det som fungerade bra.
Bättre blir det om man börjar i andra änden. Man undersöker vad det är som fungerar bra, vilka nådegåvor som Gud har lagt ned i en själv och i andra människor i ens omgivning. Sedan arbetar man med att blåsa liv i och utveckla de här gåvorna. Då får den kraft som redan finns komma till uttryck, och man får ha tillräcklig självbesinning för att inse att man aldrig kan uppnå att allt blir perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar