måndag 24 januari 2011

Överflödet i Guds hus

Psaltaren 36 handlar om Guds gåvor:

Jag tänker här på uttrycket ”De får njuta överflödet i ditt hus” – Överflödet i Guds hus. Vad är det?

När Psaltaren skrevs handlade psalm 36 om templet i Jerusalem och om de djur som offrades där. "Överflödet" kan handla om att människorna fick vara med och dela på delar av offren, de delar som inte förbrändes på offeraltaret. Men "överflödet" kunde säkert redan när Psaltaren 36 skrevs handla om alla de välsignelser Gud ger en människa.

Vad innebär då Psaltare 36 för oss. Jag tänker på överflödet som vi har i uttryckssätt i olika kyrkors gudstjänster. Det finns så många olika sånger och sätt att sjunga. Det finns så många olika sorters musik. Det finns så många sätt man vill hålla kroppen på. Vissa vill sitta stilla. Andra vill stå upp och lyfta händerna eller falla på knä. Vissa vill dansa lovsångsdans. Andra ber högt. Åter andra vill be tyst. Vissa gör korstecken, andra inte. Vi har figurer på bibelbordet. Vissa människor kanske särskilt i karismatiska kyrkor talar i tungor och profeterar. I vissa kyrkor tänder man rökelse.

Allt det här är överflödet i Guds hus.

Eftersom det det finns ett överflöd av uttryckssätt i Guds hus är ingen tvungen att göra allt eller använda alla uttryck som finns för tron.

Vi får sjunga de sånger vi trivs med och ha de uttryckssätt vi trivs med. Det innebär att vi inte behöver fördöma andra människors uttryckssätt för tron. Vi får vara olika i Guds familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar