lördag 22 januari 2011

Malteserkorset och saligheterna


Malteserkorset eller johanniterkorset är ett kors som består av fyra spjutspetsar riktade mot mitten. Spjutspetsarna bildar också åtta spetsar som är riktade utåt. Malteserkorset påminner oss därför på ett särskilt sätt om saligprisningarna, en del av Jesu bergspredikan:

"Saliga de som är fattiga i anden,dem tillhör himmelriket.
Saliga de som sörjer,de skall bli tröstade.
Saliga de ödmjuka,de skall ärva landet.
Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten,de skall bli mättade.
Saliga de barmhärtiga,de skall möta barmhärtighet.
Saliga de renhjärtade,de skall se Gud.
Saliga de som håller fred,de skall kallas Guds söner.
Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull,dem tillhör himmelriket." (Matteusevangeliet 5:3-10).

Saligprisningarna beskriver de värden Jesus försöker lära oss att ha som ideal, värden som kan stå i skarp konstrast mot de värden som är "inne" och som förespråkas i massmedia och bland många människor.
Ett av dessa ideal är att vi är renhjärtade. En synonym till renhjärtad är ofördärvad, som i sin tur är motsatsen till fördärvad. Det bör påminna oss om att vi människor oundvikligt påverkas av vår omgivning, av det som vi talar om, det vi läser och det vi ser på teve. Omger vi oss med våld blir vi våldsbenägna. Ser vi teveprogram där huvudpersonerna vräker sig i lyxvaror, blir vi själva lyx- och inköpsfixerade. Har vi positiva förebilder, påverkas vi i stället positivt.
Ett annat är att vi skall hungra och törsta efter rättfärdigheten. Det innebär att vi aldrig skall ge upp vår kamp för att leva ett riktigt liv. Martin Luther kallar detta "den dagliga omvändelsen". Samtidigt som vi hela tiden vilar i Guds kärlek och nåd, skall vi sträva efter att inrätta våra liv efter Guds vilja. Vi vilar i både lag och evangelieum.
Malteserkorset påminner oss om saligprisningarna. En annan gång går vi in på de sex andra saligprisningarna.

1 kommentar:

  1. Påminner mer om en pyramid uppifrån, med kopplingar till de egyptiska rötterna.

    https://www.youtube.com/watch?v=x0n5A790LDg

    SvaraRadera