onsdag 26 januari 2011

Det etiopiska korset visar hur vi är sammanflätade med Kristus



Etiopiska kors kan se ut på många olika sätt. De bärs ibland som smycken, de används som processionskors. Etiopiska präster håller ibland ett kors i handen när de välsignar församlingen.

Gemensamt för de etiopiska korsen är att de ser ut att ha blivit sammanflätade. På så sätt vill de påminna oss om att vi kristna är sammanflätade med Jesus Kristus. Vi är som grenar på ett träd där Jesus Kristus är stammen. "Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra." (Johannesevangeliet 15:5). Från Jesus Kristus får vi hämta vår andliga näring. Han ger oss liv i överflöd, men stammen är samtidigt ett kors. När vi lider, lider han tillsammans med oss.

På många etiopiska kors - dock inte på illustrationen på den här sidan - finns också fyra fåglar i flätverket. De får påminna oss om missionen. Det är vår uppgift att sprida den kristna tron i de fyra väderstrecken. De fyra fåglarna kan också påminna oss om de fyra evangelierna.

Det etiopiska korset är ett exempel på hur bilder ibland kan innehålla ett stort andligt innehåll. Varje gång vi ser korset får vi tänka på dess innebörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar