torsdag 13 januari 2011

Liksom Maria i Kana lägger vi fram problemet för Jesus

Tidningen Dagen berättar att det israeliska turistdepartementet introducerar pilgrimsleden "I jungfru Marie fotspår". Den innefattar bland annat hennes födelsestad Sipporis i Galiléen, Elias grotta på Karmelberget i Haifa och Marias källa i Ein Karem intill Jerusalem.

Jungfru Maria har en undanskymd men viktig roll i Bibeln. I berättelsen om vinundret i Kana (Johannesevangeliet 2:1-12) var det hon som lade fram problemet för Jesus: "De har inget vin". Hon gav inte Jesus några tydliga instruktioner för vad han skulle göra åt problemet. Hon väntade inte på att Jesus skulle göra något utan sade till tjänarna: "Gör det han säger åt er."
De här korta meningarna är tänkvärda. Först lägger Maria fram problemet, utan att exakt ange hur Jesus skulle lösa det. Sedan hjälpte hon andra att lyda hans svar.
Många gånger är det så vi skall göra när vi ber. Vi skall lägga fram problemet för Gud och inte låsa oss vid det som vi själva tror är svaret. Sedan måste det få gå en tid när vi ger Gud tid att handla. Kanske Guds svar till oss sakta börjar ta form. Kanske Guds svar blir det som vi hade anat från början, men det är lika troligt att Guds svar blir ett helt annat. Vad svaret än blir skall vi vara beredda att följa det.
Hur vet vi då vad som är Guds svar? Svaret kan komma på olika vägar, i bibelläsningen, i predikan, i något som en medmänniska säger eller i något som vi läser i en bok eller i en tidning. Guds svar brukar sätta igång tankar hos oss.
Viktigt är det också att vi prövar det som vi upplever som Guds svar mot det centrala i kristen tro. Det som vi upplever som Guds svar får aldrig vara något som bryter mot budorden eller trosbekännelsen. Då har vi lyssnat på en dålig vägledare.

Jesus uppenbarade sin härlighet i Kana i Gallileen, och han fortsätter att uppenbara sin härlighet när han leder och stöder många människor i deras liv i dag. Kanske du är en av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar