onsdag 19 januari 2011

Dopet i helig Ande: känslor och gåvor.

Främst inom pingströrelsen och andra karismatiska kristna rörelser används ibland uttrycken "Andens gåvor", "nådegåvor" eller att bli "andedöpt". Man tänker sig att en kristen vid något tillfälle får en särskild upplevelse av Guds närhet genom den Helige Ande. Detta ger en stark upplevelse glädje, frid och lycka. Ibland tar det sig också extatiska uttryck. Andra kristna kan känna sig frågande och undrande inför de här upplevelserna. En del kyrkor menar också att man inte skall eftersträva att bli "döpt i den helige Ande", eftersom Gud har kommit till oss för det första när vi blir skapade och så en andra gång när vi blir döpta. I Svenska kyrkans dopordning ber också prästen: "Livets Gud, uppfyll NN med din helige ande och hjälp honom/henne att dag för dag leva i sitt dop."
Bibeln beskriver hur Jesu lärjungar blir lovade att de skulle bli döpta i helig Ande efter Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd: "Johannes döpte med vatten, men ni skall bli döpta med heliga ande om bara några dagar." (Apostlagärningarna 1:5)

Paulus beskriver särskilda nådegåvor som Anden ger människor. Han betonar att människor får olika gåvor och att vi därför kompletterar varandra:
"Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill." (Första Korinthierbrevet 12:7-11)

I Romarbrevet beskriver Paulus tjänstegåvorna som inte är några övernaturliga gåvor, utan helt enkelt egenskaper som Gud har lagt ned i oss när han har skapat oss, för att vi skall vara olika och komplettera varandra och på så sätt bygga upp ett samhälle och en kyrka som fungerar:
"Vi har olika gåvor allt efter den nåd vi har fått: profetisk gåva i förhållande till vår tro, tjänandets gåva hos den som tjänar, undervisningens gåva hos den som undervisar, tröstens gåva hos den som tröstar och förmanar, gåvan att frikostigt dela med sig, att vara nitisk som ledare och att med glatt hjärta visa barmhärtighet." (Romarbrevet 12: 6-8)

Finns det då något svar på frågan om "dopet i helig Ande" är något som inträffar när vi blir döpta eller vid ett senare tillfälle? Som så många gånger är svaret att olika människor får uppleva olika saker. Vissa människor kan få uppleva ett "andedop" med starka känslor. Sannolikheten för det är troligen större om man finns med i en församling där man förväntar sig att människor skall få vara med om det, men det finns även lutherska och katolska kristna - enskilda och gemenskaper - som längtar efter och som är med om ett andedop.

Så finns det andra som lever hela sitt liv som kristna utan att någonsin få vara med om andedop eller starka känslosvall. Andens gåvor kan de ändå ha fått del av, men oftast utan att kunna säga när det inträffade.

Gud har skapat oss olika. Det är därför vår tro utvecklas olikt. Ändå är vi tillsammans en "helig, allmännelig kyrka".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar