torsdag 27 januari 2011

Kristen tro ger existentiell hälsa

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (se även Dagen och även här i Dagen) redogör fyra forskare för ett par avhandlingar som visar att kristen tro har en positiv påverkan på samhället. En avhandling om kommunekonomi visar att bibliska principer är grundläggande för ett gott samhälle, en avhandling i religionspsykologi pekar på ett samband mellan religiös tro och existentiell hälsa. Debattörerna slår fast att ateisternas påstående att gudlöshet skulle leda till befrielse är motbevisat av modern forskning.

Vi läser i Psaltaren 1:
"Lycklig den som inte följer de gudlösa,
inte går syndares väg
eller sitter bland hädare
utan har sin lust i Herrens lag
och läser den dag och natt.
han är som ett träd
planterat nära vatten -
den bär sin frukt i rätt tid,
aldrig vissnar bladen".

Den som har sin lust i Herrens lag är alltså enligt Psaltaren lycklig. Det är ett annat sätt att säga att religiös tro leder till existentiell hälsa. Det innebär inte att någon kan hämta svar på alla livets frågor direkt i Bibeln. Däremot innebär det att vi kan förvänta oss att vi får ledning i svåra frågor i bibelordet, framför allt i de bibelord som vaskats fram under århundradena och som anses vara centrum i Bibeln.
Kristen tro leder inte heller nödvändigtvis till att man blir framgångsrik som människa. Framgång är ibland kantat av stress och dålig livskvalitet. Psaltaren utlovar i stället att den troende "bär sin frukt i rätt tid", alltså gör lagom mycket på rätt tid. Både arbete och vila är en del av Guds skapelse. Balans i detta kan nog leda till även till en god kommunekonomi.

Läs gärna debattartikeln i Svenska dagbladet. Gud välsigne din dag.

1 kommentar:

  1. På samma sätt som sockerpiller ger fysisk hälsa.

    /Danne

    SvaraRadera