onsdag 5 januari 2011

Var och en behöver en andlig fader eller moder

Varje människa behöver en andlig fader eller moder som kan ge goda råd, inspirera och även kritisera när det behövs. ( Svenska dagbladet använder ordet "coach" i en läsvärd artikel.)
I Bibeln läser vi om hur "Drottningen av Saba hade hört ryktet om Salomo och kom för att sätta honom på prov med svåra frågor. (---) Hon kom till Salomo och talade med honom om allt hon hade tänkt på, och han gav henne svar på alla hennes frågor. När drottningen av Saba såg all Salomons vishet (---), då blev hon andlös av häpnad." (Första Kungaboken 10:1-3, 5)
Drottningen kom för att "sätta Salomo på prov". När vi nalkas en människa med auktoritet är vi ibland alltför försiktiga och håller oss på ett teoretiskt plan. Det är lätt att fråga någon vad han/hon tycker om någon fråga som diskuteras i massmedia, ofta en fråga som egentligen inte berör den som frågar.
Men drottningen gick vidare. Hon talade med Salomo "om allt hon hade tänkt på". Hon öppnade alltså sitt hjärta för honom och tog upp frågor som verkligen berörde, frågor som var viktiga i hennes liv. Som drottning kanske hon var så högt uppsatt så att hon hade svårt att hitta en människa hon verkligen kunde vara förtrolig med, men en sådan människa hittade hon i Salomo. I Bibeln står det att " han gav henne svar på alla hennes frågor". Det är inte säkert att det gick till så. I själva verket kanske han hjälpte henne att tänka själv. Han gav råd, men hon fick själv fatta sina beslut. Berättelsen slutar med att hon på grund av hans vishet "blev andlös av häpnad". Salomo gjorde intryck på henne. Hennes liv förändrades. Drottningen blev tvungen att återvända till sitt eget land, men det är möjligt att hon där sökte en annan människa hon kunde vara förtrogen med, för "Järn ger skärpa åt järn, människa åt människa." (Ordspråksboken 27:17)
Vilka råd var det då Salomo sade till drottningen? En del av den undervisningen finns kanske i den bok som heter just "Salomos vishet" eller bara "Visheten" och som finns i "Tillägg till gamla testamentet" som finns med i de flesta biblar utom i dem som kom ut mellan mitten på 1800-talet och år 1999. Bibeln hittar man också på nätet på www.bibeln.se

Läs gärna den boken, men inte ens bibeln kan ersätta en andlig fader eller moder. En sådan kan vara en författare vars böcker man kan ta till sig. Det kan också vara en person man kan träffa personligen och som man har förtroende för. Präster och diakoner har bland annat till uppgift att träffa människor för samtal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar