tisdag 18 januari 2011

Samtalet som blir ett levande vatten

Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv. Johannesevangeliet 4:14

I berättelsen om Jesus och kvinnan vid Sykars brunn möter vi en kvinna som hämtar vatten mitt på dagen när det är som varmast. Troligen var hon en utstött kvinna som inte ville riskera att möta någon annan vid brunnen.

Kvinnan är självklart stressad av att Jesus som är en främling, dessutom man och jude, börjar prata med henne. När man är stressad och osäker på en människa kanske man tiger. Andra gånger kan förutfattade meningar om den andre leda till att man börjar diskutera för att säga emot det som man tror att den andre tycker. Så gör kvinnan. Hon inleder en diskussion om de formella religiösa frågorna.
Men Jesus nappar inte på kroken. Han börjar inte diskutera. Han skådar igenom kvinnans hårda skal. Han är inte intresserad om att tala om på vilket berg det man skall tillbe Gud och på vilket berg man inte skall göra det, för han förstår att kvinnan går in på de frågorna för att slippa ta upp det som är smärtsamt och pinsamt. I stället går Jesus in och talar om det som verkligen berör henne.
Jesus är en förebild för oss i samtalskonst. Ibland har kristna fastnat i fällan att engagera sig mest i de frågor som behandlar det formella i kyrkan och tron. Att fastna i sådana frågor är en fara för alla, för det är ibland tungt att ta upp det som verkligen berör.
Det är bara genom att spegla våra verkliga sorger och glädjeämnen i ljuset av kristen tro som tron kan visa sin fulla kraft.
När Jesus talade med kvinnan vid Sykars brunn trots att hon var en utstött människa, då visade han att Gud älskade henne i alla fall. Samtalet mellan Jesus och kvinna blev en livets källa där Guds ord blev fram.
På samma sätt kan samtalet om det som verkligen berör oss vara en livets källa och ett Guds ord till oss.
När vi möter en medmänniska kan vi också välja om våra samtal hamnar på det formella planet, eller om vi talar om frågor som går mer på djupet. Självklart kan man inte alltid tala om djupfrågor. Småprat om vardagliga händelser är trevligt och svetsar samman människor. Men ibland behöver vi få gå på djupet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar