lördag 8 januari 2011

Forskning och skapelse

Påven har på trettondedag jul talat inför 10000 människor och framhållit att världen inte skapades av en slump. Guds hand ligger bakom "big bang". (Dagen, DN.) Påvens uttalande innebär egentligen inte något nytt. Vi kristna har sedan länge läst med i trosbekännesen vars första artikel lyder: "Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jorden skapare."

Martin Luther lägger ut första artikeln så här i lilla katekesen:
"Jag tror att Gud har skapat mig och alla varelser, gett mig kropp och själ, ögon, öron och alla lemmar, förnuft och alla sinnen, och att han alltjämt uppehåller mig. Dessutom försörjer han mig varje dag rikligt med mat och kläder, hus och hem och med allt vad jag behöver till mitt livsuppehälle. Han beskyddar mig för allt farligt och bevarar mig för allt ont. Allt detta gör han endast på grund av sin faderliga godhet och barmhärtighet, utan att jag på något sätt förtjänat det. För allt detta bör jag tacka och lova, tjäna och lyda honom. Det är visst och sant."

Tron på Gud som jordens skapare blir en lovsång där vi i stor förtröstan tackar och lovar Gud för hans faderliga godhet mot oss och lova att tjäna och lyda honom. Martin Luthers förklaring är värd att läsas många gånger:

Påven verkar vara på samma linje som Martin Luther. Vi tackar Gud för att han har skapat oss, ser en mening i våra liv och väljer att tjäna och lyda honom. Varken skapelseberättelsen eller trosbekännelsen var tänkta att fjärma kyrkan från vetenskaplig forskning, som de mest extrema "kreationisterna" tänker sig.

Tvärtom. När Gud har skapat oss människor har också gett oss längtan och viljan att forska och veta mer. Även för detta får vi tacka och lova Gud.

15 kommentarer:

  1. Guds hand ligger bakom "big bang", men vem ligger bakom Gud?

    SvaraRadera
  2. "vem ligger bakom Gud?" Är det en seriös fråga? Då skulle man kunna fråga vad som ligger till grunden för det som skapade big bang oavsett slump eller inte.

    Onekligen kan man ifråga sätta grund argumentet vem skapade vad i all oändlighet. Finns inte en viss skapare bakom något bara för att du inte kan bevisa vad som skapade skaparen?

    SvaraRadera
  3. Hypotetisk fråga;
    Vilken Gud har funnits; אלוהים, الله, भगवान, 神 ?
    Om gud har ALLTID funnits, vem skapade honom?

    SvaraRadera
  4. Jerry, du verkar ha skrivit denna fråga på varje blogg du hittat. Det snabba svaret är att Gud gav upphov till tiden. Att skapa något förutsätter att det finns en tidslinje, så att man vid en tidpunkt inte existerar och vid en annan tidpunkt existerar. Om Gud är oberoende av tiden så kan man heller inte prata om att Han har blivit skapad.

    Kolla gärna svaret jag gav i min blogg, om du vill läsa det mer utförligt.

    SvaraRadera
  5. Vilken gud?

    /Toksverige

    SvaraRadera
  6. Med vilken kompetens uttalar sig påven i vetenskapliga frågor?

    /Toksverige

    SvaraRadera
  7. 1953 doktorerade han på en avhandling om Augustinus, och fick docentkompetens (habilitation) med ett verk om Bonaventura 1957. Han var sedan professor i dogmatik i Freising från 1958, i Bonn 1959-1963, Münster 1963-1966, Tübingen 1966-1969 och Regensburg från 1969.

    SvaraRadera
  8. Låt mig förtydliga mig själv...

    Med vilken kompetens uttalar sig påven i VETENSKAPLIGA frågor?

    Att han doktorerat i teologi gör honom inte kompetent i kosmologi. Eller menar du att tandläkare är bra rörmokare?

    /Toksverige

    SvaraRadera
  9. Vem skapade Gud? Vem ligger bakom big Gud? Är det inte samma fråga du ställer hela tiden? Har Gud alltid existerat? Något måste ju ha skapat allting. Skapades universum av big bang vad var det som då skapade råmaterialet för big bang? Eller har det alltid funnits två jätte gigantiska stenar ute i tom rummet som till slut krockade med varandra? Tänk nu på att dessa stenar då aldrig har skapats utan alltid funnits.

    Man kommer rätt så snabbt fram till att två jätte stenar som aldrig har blivit skapade är totalt absurt. Uppenbarligen måste det finnas en grundkälla som skapade dessa stenar oavsett vad man väljer att tro på. Sedan om man väljer att kalla denna källan för Gud eller något annat är upp till en själv.

    SvaraRadera
  10. Till anonym...

    Så två stenar som finns i evighet är mer absurt än en gud som skapat allt, har magiska krafter, ser dig hela tiden och han vill inte att du har analsex?!?

    /Toksverige

    SvaraRadera
  11. Att två stenar är mer absurt än något annat har jag aldrig skrivit! Jag skriver om att det är absurt att två stenar skulle ha funnits i evighet och måste därför vara skapade av något.

    SvaraRadera
  12. Vare sig man vill tro att Big Bang är en slump, en nödvändighet eller att Gud skapade Big Bang så är det fortfarande tron på en helig bok som är det absurda. Tron att en övernaturlig varelse skulle bry sig om hur organismer, som bevisligen uppstått genom evolution, lever sina liv på ett litet sandkorn i en oändlig ocean av utrymme är vad som är absurt.

    När religiösa människor, vilken åskådning ni än har, lär er se "outside the box"(vilket i detta fall är valfri helig skrift) och fundera på hur obefintligt små vi är i förhållande till universum så är det helt sanslöst att ni inte tappar er tro på att Gud vill att vi ska blint TRO på något som uppenbarade sig för en handfull personer på stenåldern.

    Denna tro på en monoteistisk Gud som uppenbarar sig för några få utvalda är oändligt mycket mer absurd än att tro att antingen Big Bang eller Gud är utan en källa.

    Religion är ett annat ord för masspsykos. Tron på en osynlig varelse som pratar inne i huvudet på de som tror. Har man tur så får man även en skymt av detta väsen. Hävdar man att det är Gud så får man vara med i festen som betitlas religion.
    Kallar någon rösten för Mållgan så är det psykvården nästa...

    SvaraRadera
  13. http://sjalaspis.blogspot.com/2011/01/att-lamna-diskussionerna.html

    SvaraRadera
  14. Det är helt poänglöst att diskutera gud då det inte går att bevisa eller motbevisa valfri version av gud. Att folk påstår att dom förstår det metafysiska eller att det "förmodligen" är så visar bara vilken hybris vissa har.

    /Toksverige

    SvaraRadera
  15. Jag vill bara poängtera att allting har en källa. Det skulle vara väldigt ovetenskapligt att påstå något annat.

    All materia som finns är en konstruktion av energi. Då menar jag inte den sortens fysiska energi som vi normalt tänker på utan den sortens energi som bygger upp all materia. Kallas inom forsknings världen för strängteori, fast man har ytterst lite kunskap inom ämnet.

    /Thomas

    SvaraRadera