tisdag 22 mars 2011

Att få och behålla vänner

Vänner är viktiga i de flesta människors liv. De är viktiga för dem som har vänner och de som saknar vänner brukar i många fall längta efter vänner. "...en verklig vän är mer tillgiven än en bror." (Orsdpråksboken 18:24) Hur skall man då bära sig åt för att få vänner?
En god regel är att man inte kan kräva för mycket av vänner. Det går inte att hitta några ofelbara människor. "...kärleken gör att många synder blir förlåtna." (Första Petrusbrevet 4:8). Det kan också vara så att det är mest givande att ha en vän som inte är alltför lik dig själv. Just olikheten kan gör att man får ut mer av varandra. Dessutom kan det vara så att de människor som du spontant skulle vilja ha till vänner redan är upptagna för att de har gott om vänner och bekanta. Därför kanske det är troligare att någon som du kanske inte först tror är den som skulle kunna bli en vän är den som till slut blir det. Kanske det t.ex. är någon som inte är i samma ålder som du som kan bli en vän.

Ett annat tips om man vill få vänner är att man själv skall ta initiativet och inte vänta på att vänner dyker upp. Att man helt enkelt pratar och är trevlig är en bra början. Man kan också börja med att själv vara en vän, att tillämpa den gyllene regeln: "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem." (Mattevangeliet 7:12) Men det får inte gå för långt: "Besök inte din vän för ofta, får han för mycket av dig tål han dig inte." (Ordspråksboken 25:17)
Man kan också tänka efter om man möjligen har mött någon annan som har visat tecken på att han eller hon skulle vilja ha mer kontakt. Kanske man har missat en möjlighet att lära känna någon.

Fler praktiska råd för hur man får och behåller vänner kan man bland annat hitta i Ordspråksboken. Där finns en hel del nyttig läsning.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar