onsdag 16 mars 2011

Kroppen förnyar sinnet

Olika forskare som har undersökt kroppsspråkets betydelse brukar mena att ca 10 % av våra budskap förmedlar vi med innebörden av de ord vi säger, ca 20 % genom tonfall och betoningar och ca 70 % genom kroppsspråk. Det här gäller i vår kommunikation med andra människor, men också i vår kommunikation med Gud. Det kanske är därför Paulus skriver:

"Så förmanar jag nu eder, mina bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära edra kroppar till ett levande, heligt och Gud välbehagligt offer - eder andliga tempeltjänst. Och skicken eder icke efter denna tidsålders väsende, utan förvandlen eder genom edert sinnes förnyelse, så att I kunnen pröva vad som är Guds vilja, vad som är gott och välbehagligt och fullkomligt." (Romarbrevet 12:1-2; 1917:års översättning)

Att använda kroppsspråket inför Gud är en andlig träning som hjälper oss att växa vidare i den kristna tron. Kroppsspråket i gudstjänsten är också en tradition, en av kyrkans skatter, som vi har orsak att återuppväcka.

Att män tar av sig mössan i kyrkan är träning i ödmjukhet inför Guds hus. Att vi faller på knä under syndabekännelsen hjälper oss att förstå allvaret i vår synd. När vi sedan reser oss upp under lovsången får vi känna att vi är upprättade människor. Under evangelieläsningen står man för att påminna sig om hur människor samlades kring Jesus när han vandrade runt i det heliga landet, men också för att vi påminner oss om att vi är Guds medarbetare: att stå är en anstränining och det kan vara ansträngande att vara en lärjunge. Vi sitter under predikan för att påminna oss om Martas och Lasaros syster Maria som satt vid Jesu fötter och lyssnade till hans ord. Vi står under välsignelsen för att än en gång få känna att vi är människor som Gud har upprättat. Listan skulle kunna göras än längre.

Nu kanske någon invänder. Är inte allt det här bara yttre attribut? Är det inte "det inre" som är viktigt i vår tro till Gud? Då svarar jag: Det finns ingen motsättning. Det yttre och det inre, det kroppsliga och det själsliga, är delar av samma helhet. Kropp och själ samverkar. Därför nämner Paulus också både kroppen och sinnet i samma stycke. Frambär era kroppar och förnya på så sätt era sinnen. (Bibel 2000 som annars är en utmärkt bibelöversättning har utelämnat ordet "kroppar", men det finns både i grundtexten och i andra översättningar.)

Var medveten om din kropp nästa gång du ber eller firar gudstjänst. Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar