fredag 4 mars 2011

Kärlek i flera olika plan

"Bär mig som ett sigill vid ditt hjärta,
som ett sigill vid din arm.
Stark som döden är kärleken,
lidelsen obeveklig som graven.
Dess pilar är flammande eld, en ljungande låga.
Mäktiga vatten kan inte släcka kärleken,
floder kan inte svepa bort den.
Om en man gav allt han ägde för kärleken,
vem skulle ringakta honom?"
(Höga visan 8:6-7)

Höga visan är den bok i Bibeln som mest tydligt handlar om kärleken mellan man och kvinna. Det är inte konstigt att kärleken har en egen bok i bibeln, eftersom behovet att få ge och ta emot kärlek är en av de starkaste drifterna i en människas liv.

Höga visan kan tolkas i flera skikt. I grund och botten är den en underbar kärleksdikt om kärleken mellan man och kvinna. Ibland har man sagt att den handlar om kärleken mellan Kristus och kyrkan. Alla bibeltexer kan tolkas i flera plan. Så även denna.

Kärlek handlar om att både ge och ta. Kärlek måste både kunna tas emot och ges ut. Då får kärleken växa. Kärlek handlar också om uthållighet. På Fastlagssöndagen när ovanstående text ur Höga visan läses är temat "kärlekens väg". Kärleken är just en väg. Kärlek handlar både om uthållighet och trofasthet. Det gäller både i kärleken mellan man och kvinna, och i kärleken mellan Kristus och kyrkan.

Läsa gärna Höga visan två gånger, först som en dikt om kärleken mellan man och kvinna, sedan som en dikt om kärleken mellan Kristus och kyrkan.
Läs också gärna dagens krönika i Dagen där Liselotte J Andersson skriver om hur där är när ordet DU blir viktigare än ordet JAG.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Hur kan Höga Visan handla om Jesus? När Salamo inte var kristen? Var Jesu ens född när Salamo levde?

    SvaraRadera