lördag 12 mars 2011

Sexualiteten och kyrkan

"Han för mig till vinhuset
under sin kärleks fana.
Styrk mig med druvkakor,
vederkvick mig med äpplen,
jag är sjuk av kärlek.
Mitt huvud vilar på hans vänstra arm,
hans högra omfamnar mig."
(Höga visan 2:4-6)

Sexualiteten är en drivkraft i människors liv. För vissa människor är det en mycket starkt kraft, för andra något svagare. Sexualiteten spelar också olika roller i skilda skeden av en människas liv. De flesta människor är dock intresserade av frågor kring sexualitet, samtidigt som dessa tillhör en mycket privat sfär av människans liv. Bibeln innehåller många texter där sexualitet diskuteras mycket öppet och betydligt mer öppet och frispråkigt än i ovanstående citat ur Höga visan.

"Vällust" (alltså sexmissbruk) räknas som en av de sju dödssynderna. Dessa sju handlar alla om att något som är ett grundläggande behov hos människan och en glädjekälla som är nedlagd av Fadern vid skapelsen, också kan bli problematisk om den saknas eller om den används på fel sätt.

Att en människa upplever sexualiteten som en glädjekälla, och tidvis som något väligt problematiskt, är därför helt naturligt. Cajsa Tengblad skriver i Dagen att kyrkan har en uppgift att vara en plats dit människor fick komma med sina frågor om sin brottningskamp kring sex, kärlek och relationer. Det har hon helt rätt i.

Just för att sexualiteten är så privat är det dock inte alltid lätt att veta med vem man skall prata och i vilket tillfälle. Ingen mår bra av att vända in och ut på sitt mest privata offentligt. Några mål skulle man dock kunna formulera.
* Frågor om relationer, kärlek och sex (kanske i den ordningen) borden finnas med bland församlingars arrangemang och i församlingsblad för att visa att det är frågor som man kan och bör tala om.
* I kristna hem bör man samtala om sådana frågor, så att ungdomar kan vända sig till vuxna när de har frågor och inte behöver hämta sina svar i media.
* Man kan alltid vända sig till en själavårdare - t.ex. präst eller diakon - med frågor om kärlek, relationer och sex. Själavårdare är vana att tala om olika slags frågor.

Sexualiteten hör alltså till Guds skapelse och är därför en fråga som behöver tas upp.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Eftersom kyrkan till stor del ägnar sig åt att skuldbelägga ungdomarna, så har de inte förtroende för oss. Även om ungdomar söker svar på frågor om närhet, kärlek, ömhet osv osv, så är de även nyfikna på sex. Att då gå till någon som säger NEJ och bankar bibeln i huvudet på dem, kommer aldrig att hända.

    SvaraRadera