måndag 7 mars 2011

Hög tid att fasteplanera

Det är hög tid att fasteplanera. I dag, 7 mars 2011, är det fläskmåndagen som infaller mellan köttsöndagen (fastlagssöndagen) och fettistaden. Dessa dagar som även kallas fastlagen är de sista dagarna innan själva fastan som börjar på askonsdagen, som i år infaller 9 mars. Fastan sträcker sig ända fram till påsk.

Fasta i kristen bemärkelse har aldrig inneburit att man helt och hållet avstår från mat och dryck. i stället innebär det att man drar ned på mat och dryck och väljer en enklare livsstil genom att t.ex. också avstå från onödiga inköp och kanske dra ned på onödigt tevetittande och datoranvändning. Den tid som blir över använder man i stället för att ge tid till människor och till Gud.

Fastans välsignelser omtalas bl.a. i Tobits bok:
"Det finns mer gott i bön och fasta och i den rättfärdiges välgörenhet än i den orättfärdiges rikedom. Det är bättre att ge allmosor än att samla skatter av guld," (Tobit 12:8)

Eftersom fastan närmar sig är det hög tid att göra en fasteplanering. Du bör alltså bestämma vad du skall avstå från under fastan och vad du skall satsa på i stället.

Att äta en fastlagsbulle - en semla - på fettisdagen är en symbol för att fastan inleds. I det sekulariserade Sverige finns det somliga som tror att man skall äta semlor just under fastan. Vi behöver mer än någonsin tillsammans återerövra fastan, eftersom dess välsignelser är många.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar