När ni fastar… (Matt. 6:16–18).
Att man skulle fasta var självklart på Jesu tid. Jesus säger inte: ”Om ni fastar…” utan ”När ni fastar…” Jesus utgår från att vi skall fasta, men han varnar också för en falsk fasta som mer har sin grund i att man fastar för att man längtar efter att andra skall beundra en för ens fromhet. Vad man än gör så finns det alltid en risk för missbruk. Därför är Jesu varning på sin plats; risken för att vi skall fasta fel är dock inte så stor att vi skall avstå från att fasta helt och hållet.
Att fasta är en god regel för alla kristna över 14 år, alltså den vanliga konfirmationsåldern. Vissa kristna traditioner menar att fastan är frivillig för den som fyllt 60 år. Gravida kvinnor och diabetiker samt andra som lider av vissa sjukdomar som t.ex. anorexia bör givetvis inte fasta.
Fasta i kristen bemärkelse innebär inte att man helt och hållet måste avstå från mat. På askonsdagen och långfredagen bör man nöja sig med en måltid och helt avstå från kött. Under själva fastan bör man dra ned på sitt ätande på ett lämpligt sätt. man kan t.ex. avstå från kaffebröd, godis, kött eller småätande mellan måltiderna.
Klädernas fasta innebär att man använder gamla och slitna kläder för att göra sig själv medveten om att även slitna kläder är fullt användbara. Man kan också fasta vad gäller tevetittande, dataspel eller alkohol. Det finns olika kristna traditioner om fastereglerna bör tillämpas även under fastetidens söndagar eller inte.
Varför är det då viktigt att fasta:
1. Jesus utgår från att vi skall fasta. Det är den viktigaste orsaken. Eftersom vi är tänkande människor kanske vi ändå vill veta varför. Om vi tänker djupare kan vi hitta ytterligare några svar.
2. Genom att fasta tränar vi oss att själva ha kontrollen över våra egna kroppar. Det som vi har bestämt oss för att avstå ifrån, skall vi också avstå ifrån. Om vi frestas att avbryta fastan, är det ett tecken på att vi är svaga och har lätt att falla. Vi behöver i så fall verkligen den övning fastan innebär. Den motståndskraft vi kan öva upp kan vi sedan ha desto större nytta av när det gäller viktiga principer i vår livsstil.
3. Genom att fasta lägger vi märke till att en enkel livsstil kan vara en lycklig livsstil. Det är inte alltid sådant som kostar pengar som ger lyckan. Det finaste i livet, kärlek, vänskap, tid för andra människor, kristen tro, är gratis. Det kostar inte pengar, men det kan trängas ut av sådant som kostar pengar, av världsliga nöjen.
4. Genom att fasta påminner vi oss om att Guds gåvor är goda. Själv tycker jag om god mat, choklad och mycket annat. När jag fastar ger jag mig tid att längta efter detta, så att jag verkligen uppskattar det när fastan är slut.
5. Genom att fasta påminner vi oss om att Guds goda gåvor blir skadliga om vi nyttjar dem i överflöd.
6. Genom att fasta får vi större möjligheter att dela med oss av vårt överflöd till människor som behöver det bättre.
7. Under fastan kan vi som inser att vi inte ger Gud tillräckligt utrymme i våra liv anstränga oss extra på det planet. Vi avsätter tid för bön och bibelläsning. Vi tjänar Gud i vardagens sysslor och i de människor vi möter. Vi går till bikt åtminstone en gång per år, under fastan.
8. Guds lag och evangeliet är två lika viktiga punkter i Jesu undervisning och i kyrkans budskap. Att försöka kompromissa och hitta en medelväg mellan lag och evangelium leder till en falsk och utslätad kristen tro och livsstil. Om man däremot låter fastan bli lagens tid i kyrkoåret och påsken evangeliets, får vi tid att träna oss i att ta både lag och evangelium på lika stort allvar.
Fastans välsignelser är alltså många!
tisdag 8 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar