måndag 21 mars 2011

Det grekiska korset - det enklaste korset av alla

Ett kors, var armar är lika långa, kallas ett grekiskt kors. Ibland används det som en symbol för de fyra väderstrecken: hur Guds makt sträcker sig i alla riktningar. Andra gånger är det grekiska korset en symbol för föreningen mellan det gudomliga och det mänskliga: det lodräta strecket påminner oss om Gud. Det vågräta strecket symboliserar världen. När det två strecken förenas, tänker vi på att Gud blev människa i Jesus Kristus.

I berättelsen om Kain och Abel läser vi "Och Herren satte ett tecken på Kain, för att han inte skulle bli dräpt av vem som helst som mötte honom." (Första Mosebok 3:15). Många kristna har gjort korstecknet för att be om Guds beskydd i svåra situationer. I svåra situationer är det inte alltid lätt att finna de rätta orden, men Gud kräver inte att vi skall vara vältaliga. Därför räcker enkla ord... eller ett enkelt korstecken som en bön, eller ett enkelt korstecken som vi bär i en kedja om halsen för att vi skall vittna om vår tro.

"Kristus har inte sänt mig för att döpa utan för att förkunna budskapet, men inte med en vältalares vishet: det skulle göra Kristi kors till tomma ord." (Första Korinthierbrevet 1:17).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar