måndag 14 mars 2011

Korset och kronan


Korset och kronan är en kristen symbol. Korset symboliserar de smärtor, det lidande och de försakelser vi får stå ut med under vårt jordeliv. Kronan symboliserar det eviga livet, den belöning som väntar oss efter prövningarna i det här livet. "Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets segerkrans." (Uppenbarelseboken 2:10).

Tanken på det eviga livet som en belöning för lidandena i den här världen skall inte misstolkas. Det handlar inte om att vi skall stå ut med orättvisor och lidande och enbart vänta på en belöning i himlen. Kristen tro uppmanar oss inte till passivitet, utan till aktivitet. Gud vill att vi skall vara med och arbeta för en bättre värld.

Mitt i arbetet för det goda livet och den goda världen, vet vi ändå att lidandet finns med som en beståndsdel. Vi kan aldrig bygga ett himmelrike på jorden. Lidandet kommer när vi minst anar det. Därför är korset och kronan en viktig symbol.

"Salig är den som håller ut då han prövas; när han har bestått provet skall han få det eviga livets segerkrans, som gud har lovat dem som älskar honom." (Jakobs brev 1:12)

Gud välsigne dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar