torsdag 17 mars 2011

Längtan på gott och ont

"Pengar och makt ger självsäkerhet,
men bättre än båda är gudsfruktan.
(---)
Gudsfruktan är som en grönskande trädgård
och skyddar bättre än någon jordisk härlighet."
(Jesus Syraks vishet 40:26-27)

De flesta människor längtar någon gång under livet oerhört starkt efter något särskilt. Det kan var längtan efter kärlek, efter ett visst arbete, efter framgång, efter pengar, efter att bli smal, efter att få muskler eller efter något annat. Det är inget fel att längta. Utan längtan skulle vi människor inte komma särskilt långt. Det är ofta först när vi längtar tillräckligt mycket som vår längtan driver oss till att åstadkomma det vi längtar efter. Den som inte längtar, ger upp efter halva vägen.

Ändå finns det en risk med längtan. Längtan kan ibland förblinda oss så att vi tror att allt blir bra om vi bara får det vi längtar efter. När vi sedan får det vi har längtat efter känner man en stor tomhet. Var det här verkligen allt? Det är inte ovanligt att nedstämdhet följer på framgång. Elvis Presley sade någon gång: "En motgång kan vara svår att bära, men att bära en framgång är lika svårt som att bära hundra motgångar."

Just därför är det inte klokt att längta så mycket efter en enda sak så man försummar allt annat. Gudsfruktan brukar vara ett bra skydd mot att bygga upp sitt liv allt för mycket på en enda sak. Genom gudsfruktan vet vi att vi alltid är älskade och betydelsefulla, även när vi inte har det där andra som vi längtar så mycket efter. Gudsfruktan innebär att vi tackar Gud för våra liv och ger honom den plats han förtjänar.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar