fredag 2 juli 2010

Vem saeger vi att Jesus aer? (Infoer apostladagen)

Ibland faar vi fraagan vem vi tror att Jesus aer? Det kan haenda att vi blir generade oever fraagan eftersom vi inte riktigt vet varfoer maenniskan vi moeter staeller den. I de allra flesta fall kan vi vara lugna. Maenniskor staeller fraagan av genuint intresse. De vill helt enkelt veta mer. De aer nyfikna och soeker efter naagot i livet. (Visst haender det ocksaa att haecklare staeller fraagan foer att driva med naagon som de vet aer kristen, men det aer saellan saadant foerekommer.)
Det aer viktigt att vi har ett bra svar paa fraagan. Gaerna ett kort svar som t.ex. Guds son och min och andra maenniskors fraelsare. Vi kanske bara har 30 sekunder paa oss. Daerfoer boer vi ha ett svar klart i foervaeg.
Naagon gang kan det haenda att den maenniska vi moeter har mer tid foer oss. Daa kan det bli tid foer dialog. Daa blir det tid att i lyssnar paa den andre och sjalva faar beraetta mer om vaar tro och vaara erfarenheter. Dialog betyder ju att baada faar tala till punkt och baada lyssnar. Daerfoer aer vaart snabba och faerdiga svaar viktigt ocksaa i en dialog. I en dialog aer det ju inte bara den andre som skall saega vad han vill faa fram'
Fraagan om vem Jesus aer kommer att bli allt viktigare i vaar tid naer Sverige blir allt mer maangreligioest. Muslimer i Sverige brukar vara genuint intresserade avv Jesus. Naer Jesus och hans laerjungar var i trakten av Caesarea Filippi som var just en stad med inslag fraan olika religioner, fraagade Jesus sina laerjungar Vem saeger ni att jag aer? (Matteusevangeliet 16 15)
Simon Petrus gav ett klart svar paa fraagan> Du aer Messias, den levande Gudens son.
Simon Petrus klara svar ar ocksaa orsaken till Jesu svar> Du aer Petrus klippan och paa den klippan skall jag bbygga min kyrka. Jesus kraever inte att vi aer felfria maenniskor, men han kraever att vi inte svaevar paa maalet naer maenniskor fraagar vem han aer. Daa kan Jesus bygga vidare paa sin kyrka genom oss. Just saa! Jesus bygger kyrkan med Petrus och oss som levande stenar. Vi behoever inte bygga sjaelva.

PS Betraktelsen aer skriven med fransk dator Taize. Jag beklagar fraanvaron av svenska bokstaever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar