onsdag 7 juli 2010

Sinnelag och gemenskap

Det finns många människor som skulle vilja ha tydligare riktlinjer för livet. Om man kunde läsa sig till vad man skulle göra i olika situationer skulle allt vara lättare. Självhjälpsböcker och andra människors råd kan ge många vägledning. Tio Guds bud är en kort och bra regelsamling som kan ge oss stöd vid viktiga vägval i livet.
Ändå räcker inte budorden. De ger inte svar på alla livets frågor. Många söker råd på andra ställen i Bibeln och hittar goda råd, inte minst hos Paulus. Ändå svarar inte Paulus på alla frågor. Inte heller Jesu bergspredikan räcker, trots att den vidareutvecklar buden och talar om ett helt ny sinnelag.
Det nya sinnelaget som Jesus talar om är dock ett steg i rätt riktning. Livets val handlar inte bara om regler. Det handlar också om ett annat sinnelag. Den som har läst etik kan beskriva det här som att både regeletik och situationsetik måste finnas med.
Jesus skrev aldrig någon bok. Däremot grundade han en gemenskap: "Han utsåg tolv som skulle följa honom... (Markusevangeliet 3:14).
En av de viktigaste grundstenarna för varje gemenskap är just det sinnelag som råder. Guds bud, Jesu sinnelag och den gemenskap som grundades av Jesus och som lever vidare med den helige Andes ledning är en bra grund att stå på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar