söndag 11 juli 2010

Att försonas i tid

Hur kan det bli krig? Hur kan det komma sig att människor blir misshandlade?
Kan människor verkligen vara så onda att sådant är möjligt? Det märkliga är att det verkar som om helt vanliga människor kan dras in i det som är riktigt ont. Kanske jag och du skulle kunna vara del av det om vi hade vuxit upp under vissa omständigheter. Ja, det är till och med så att jag och du skulle kunna dras in ont i framtiden. Inte helt säkert krig och mord - eftersom olika människor har olika svaga sidor - men kanske i annat ont.
Det finns gott om människor som i grund och botten vet att budorden är en bra regelsamling som vi bör lyda, men som i stundens hetta någon gång gör ett övertramp. Det finns också människor som i princip kanske tycker att det är fel att stjäla, men som ändå gör det, kanske efter att ha övertygat sig själv om att just i det här sammanhanget är det ändå rätt...
Finns det då något sätt att skydda sig mot synd, som är det det kallas när vi bryter mot Guds bud.
Jesus ger oss ett hjälpmedel som genomsyrar hela bergspredikan. Det handlar om att vi skall skydda oss mot synd genom att hela tiden hålla ett säkerhetsavstånd till synden. I Matteusevangeliet 5:20-26 talar Jesus till exempel om mord och vrede. Att det är synd att döda framgår helt tydligt i det femte budet: "Du skall inte dräpa." Jesus väljer att skärpa budet genom att säga: "den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld".
Jesu skärpande av lagens bud är ett av de bibelställen som ofta missuppfattas. Tre vanliga missuppfattningar är:
1 Att det även är en synd att bli arg och att vi därför måste sluta vara arga. Jesus blev själv arg när han hande anledning till det. Att bli arg är sunt, bara vi inte låter ilskan gå för långt och driver oss att gör det som vi får ångra sedan.
2 Att Jesus preciserar en straffskala för olika typer av synder, att t.ex just den som förbannar någon kommer till helvetet. Jesus predikar genom bilder, inte genom juridiska paragrafer. Jesus varnar för olika beteenden i ett målande språk.
3 En tredje missuppfattning är att alla synder är lika allvarliga, att det skulle vara lika allvarligt att bli arg som att mörda. Självfallet är det inte på det sättet.

Vad menar då Jesus? Jo, undvik att låta ilskan dra iväg med dig. Se till att du försonas med andra människor. Undvik att tala illa om dem. Kom överens med dem innan så stora konflikter uppstår så det blir risk för att någon dödar den andre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar