tisdag 6 juli 2010

Att se det goda

Självmord är vanligare i rika länder än i fattiga. Hur hänger det ihop med alla problem som finns i fattigdomen: brist på rent vatten, brist på utbildning, svält, krig.
Det sägs ibland att vi i de rika länderna inte vet hur bra vi har det. (Åtminstone i det stora hela, eftersom olyckor även drabbar oss.) Egentligen vet vi nog det. Däremot kanske vi borde tänkta på det oftare. Jag var en gång med om att dricksvattnet i den stad jag bodde i blev förorenat. Många som drack av det blev sjuka. Det var en nyttig påminnelse om vilken förmån det är att ha rent vatten.
Vi borde påminna oss själva oftare om hur mycket det är i vår vardag som är förmåner.
När vi läser skapelseberättelsen märker vi att Gud varje dag så länge skapelsen pågår ser det goda han har gjort: "Och Gud såg att det var gott." (Första Moseboken 1:10).
Här är Gud en stor förebild för oss. Om vi kunde vänja oss med att se allt det goda som finns i vår tillvaro, skulle vi säkert bli lyckligare. Det skulle kunna bli en god vana att dagligen se det goda säga att det är gott till sig själv, till andra och till Gud, alltså till de tre som man skall älska enligt det dubbla kärleksbudet.
Det här formen av positivt tänkande är enkel och skulle skapa bättre stämning och ett bättre liv för alla som vill ta det till sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar